Katar vissza fogja dobni szomszédai követeléseit

 

Katar kész a párbeszédre, ugyanakkor el fogja utasítani az arab államok követeléseit, mert azok célja nem a terrorizmus elleni küzdelem, hanem az ország szuverenitásának megcsonkítása - mondta Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni katari külügyminiszter riportereknek Rómában.

Hamarosan lejár azon 13 követelés elfogadásának határideje, amelyeket Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom szabott meg Doha számára a múlt hónapban kirobbant Öböl menti viszály lezárása érdekében.

Az Irán legfőbb ellenlábasának számító Szaúd-Arábia vezetésével arab országok egy csoportja június elején megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, és az ország gazdaságának működését nagymértékben hátráltató szankciókat vezetett be, arra hivatkozva, hogy vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat.

Doha, 2017. június 5.A katari főváros, Doha látképe hajnali ködben 2014. február 15-én. 2017. június 5-én négy arab állam: Bahrein, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. (MTI/EPA/Yoan Valat)

A katari főváros, Doha látképe hajnali ködben 2014. február 15-én. 2017. június 5-én négy arab állam: Bahrein, Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

“A követelések listáját el fogjuk utasítani” – szögezte le a katari diplomácia vezetője.

“Ugyanakkor megfelelő feltételek mellett hajlandóak vagyunk a párbeszédre” – tette hozzá.

A követelések között szerepelt a terrorcsoportokkal való kapcsolatok megszakítása, az al-Dzsazíra pánarab televízió felszámolása, az Iránnal való viszony visszavágása és egy katari török légi támaszpont bezárása.

Az érintett arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és az elszigetelés irányába tett további lépésekkel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket.

A diplomáciai konfliktusban Kuvait próbál közvetíteni a felek között az Egyesült Államok támogatásával. Szombaton a Kreml közölte: Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Katar és Bahrein vezetőivel a viszályról, és Moszkva a párbeszéd mellett foglalt állást.