Orbán: Stabil és erős Törökország az érdekünk

 

Az az érdekünk, hogy Törökország stabil és erős ország legyen egyértelmű és világos vezetéssel, amely képes érvényt szerezni az akaratának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ankarában.

A kormányfő több miniszterével együtt részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török “kormányülést”, kormányzati csúcstalálkozót jelent.

Orbán Viktor az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a török alkotmányos változásokat üdvözöljük, mert bár ez török belügy, ezek növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát és segítségére legyen Magyarországnak is

Kifejtette: Magyarország Törökországot a NATO megbecsült tagjának látja, meghatározó tényezőnek, amely kulcsfontosságú szövetségese Európának, és amely nélkül “a modern kor két nagy bajával”  - a terrorizmussal és a nemzetközi migrációval – szembeni fellépésben nem lehetünk sikeresek.

A miniszterelnök megköszönte Törökország erőfeszítéseit e két ügyben, és azt mondta, Törökországnak tisztelet jár, mert megvédte Magyarországot és védi egész Európa jövőjét. Jó lenne, ha ezzel mindenki tisztában lenne Európában – jegyezte meg.

Ankara, 2017. június 30. Orbán Viktor magyar (b) és Binali Yildirim török miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a magyar-török kormányzati konzultáció után Ankarában 2017. június 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kitért rá: a nemzetközi fórumokon együttműködik a két ország, és közösen lépnek fel a kettős mérce időnként megmutatkozó példáival szemben, minden ügyben fair eljárást és azonos mércét követelnek.

Orbán Viktor többek között beszélt a kulturális emlékek fontosságától is

Arról is beszélt, hogy Magyarország (szombattól) átveszi a visegrádi négyek (V4) elnökségét, így felhívta a figyelmet a Közép-Európában rejlő lehetőségekre is.

Orbán Viktor beszélt továbbá a kulturális emlékek fontosságáról, úgy látja, a közös kulturális emlékek ápolása közelebb hozhatja a fiatal generációkat egymáshoz. Emellett közös oktatási intézményeket: egyetemet, gimnáziumot hoznának létre – fűzte hozzá.

A miniszterelnök a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról elmondta: Recep Tayyip Erdogan akkori miniszterelnök 2013-as budapesti látogatásakor világos feladatot adott, ötmilliárd dollárra kell növelni a magyar-török gazdasági kapcsolatok volumenét. Még nem értük el ezt a célt, de 17 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem az év első négy hónapjában, így az idén átlépheti a hárommilliárdos határt, de még sok a tennivaló – magyarázta. Hozzáfűzte: ezért is ment nagy üzleti küldöttség Ankarába.

Orbán Viktor végül hivatalos látogatásra hívta meg török kollégáját Magyarországra, és azt mondta, szép távlatok bontakoznak ki a magyar-török kapcsolatokban, nagy dolgokat hozhatnak létre közösen a jövőben.

Régi barátság köti össze a magyar és a török népet

Binali Yildirim török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar és a török népet régi barátság köt össze, és bár a politikai kapcsolatok jók, a kereskedelmi együttműködést még fejleszteni kellene.

Emlékeztetett: a magyar kormány határozottan kiállt Törökország mellett a tavaly nyári puccskísérlet után, és ezért a “szolidaritásért” köszönetet mondott Orbán Viktornak. Magyarország már azonnal, a puccskísérlet másnapján biztosította támogatásáról a törvényesen megválasztott török kormányt, államfőt és népet, és ez a gesztus példa lehet sok más baráti országnak – fogalmazott.

A török kormányfő úgy vélekedett, hogy a kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a legfelsőbb szinteken is jó az együttműködés, a két ország sok témában egyetért, hasonló az álláspontjuk több kérdésben.

Megjegyezte, Recep Tayyip Erdogan török államfő hivatalos látogatást tervez Magyarországra, erre ősszel kerülhet sor.

Binali Yildirim szerint is fejleszteni kellene a kereskedelmi kapcsolatokat, ennek akadályait igyekeznek felszámolni.

Szépen fejlődnek a gazdasági kapcsolatok

Kiemelte: bár Magyarországnak és Törökországnak nincs közös határa, szomszédként tekintenek Magyarországra, ugyanis Isztambulból Budapest másfél óra alatt elérhető, ami olyan előny, amelyet érdemes kihasználni. Európa szívéhez Magyarországon keresztül vezet út, Törökország pedig Európa és Ázsia határán fekszik – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdasági kapcsolatok szépen fejlődnek, de “a potenciál ennél jóval nagyobb”, ezért egyetértettek, hogy egy-egy nagyobb témát kijelölnek, amelyek lökést adhatnak a kapcsolatok fejlődésének. Vannak komolyabb, körvonalazódó török beruházások, és vannak területek, amelyeken a magyar gazdaság is többre képes lenne Törökországban – mondta.

Ankara, 2017. június 30. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása után Ankarában a magyar-török kormányzati konzultáció után 2017. június 30-án. Mögöttük Orbán Viktor magyar (b) és Binali Yildirim török miniszterelnök. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Együttműködési megállapodást írtak alá

A sajtótájékoztató előtt szándéknyilatkozatot írtak alá az Országos Széchenyi Könyvtár és a Török Nemzeti Könyvtár együttműködéséről, együttműködési programot a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Levéltári Főigazgatóság között, egyetértési szándéknyilatkozatot az együttműködésről a természetvédelemmel és a nemzeti parkokkal kapcsolatban, szándéknyilatkozatot az együttműködésről a sport és az ifjúság területén, valamint nemzetpolitikai együttműködési nyilatkozatot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a török miniszterelnökség külföldi törökökkel és rokonnépekkel foglalkozó főigazgatósága között.

A sajtótájékoztatót követően Orbán Viktor megkoszorúzta az Atatürk-síremléket, találkozik Recep Tayyip Erdogan elnökkel, majd Iszmail Kahraman házelnökkel.

A miniszterelnök ankarai programja végén a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adja át Serdar Camnak, a Török Együttműködési és Koordinációs (TIKA) elnökének a magyarországi török emlékhelyek felújítása és a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Magyarország Törökország oldalán áll

Magyarország kitart a barátai mellett, és Törökország oldalán áll – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő beszédében kiemelte: Magyarország kiállása Törökország mellett nem egyszeri eset, hanem annak a stratégiának a következménye, hogy Magyarországnak – konzervatív országként – az emberi értékek számítanak. Fontos az üzlet, a pénz, de a legfontosabb az, hogy az embernek legyenek barátai – mondta. Hozzáfűzte: ebből kötelezettségek is fakadnak, és Magyarország kitart a barátai mellett, még “ha kényelmetlen” is.

Binali Yildirim török miniszterelnök (j2) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt (j) a magyar-török kormányzati konzultáció előtt Ankarában 2017. június 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor magyar kormányfő (j) és Binali Yildirim török miniszterelnök a magyar-török kormányzati konzultáció előtt Ankarában 2017. június 30-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Kijelentette: “akármilyen törökellenes megnyilatkozások is lesznek jelentős európai uniós országokban, Magyarország ezekhez sohasem fog csatlakozni”, hanem Törökország oldalán áll.

Törökország Európa szélén helyezkedik el, védi Európa belsejét, és ha nem tenné a kötelességét, Európát már elárasztotta volna sok millió bevándorló, akikkel nem tudnának mit kezdeni – hangsúlyozta. Úgy látja, ezért Törökországnak tisztelet jár, és ezt mindig meg is adjuk neki.

Orbán Viktor azt mondta, “ha török lennék, első pillantásra olyan sok figyelmet nem fordítanék” a magyar gazdaságra, hiszen Törökország hamarosan Európa legnagyobb országává válik, jóval nagyobb, mint Magyarország, jó helyen van, mert ugyan vannak háborúk is körülötte, de stratégiailag fontos helyen van.


Orbán Viktor Ankarában

Ugyanakkor Magyarország tízmilliós országként képes 110 milliárd dollár értékű exportot előállítani, míg a 80 milliós Törökország 145 milliárd dollár értékűt – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország exportteljesítménye felhívja a figyelmet, hogy van ott valami, amit még Törökországnak is érdemes észrevennie.

Úgy vélte, egy török üzletembernek azért is érdemes Magyarországra figyelnie, mert ez Európa legbiztonságosabb országa: miközben Európában a közbiztonság romlik, Magyarországon rend, biztonság és kiszámíthatóság van minden szempontból. Ezen kívül alacsonyak az adók, egy cég az éves profitja után 9 százalékos adót fizet, a befektetetésekhez olyan támogatásokat kap, amelyekkel csökkentheti az adóterheit, itt az egyik legalacsonyabb a személyijövedelem-adókulcs Európában, és nincs örökösödési adó – sorolta.

Magyarország egy 500 milliós piac része

A miniszterelnök kitért rá: az EU tagjaként Magyarország egy 500 milliós piac része. Továbbá Magyarországnak van egy speciális szövetségesi rendszere, a visegrádi négyek csoportja – mondta. Kifejtette: a V4-ek együtt adják az európai gazdasági növekedés nagy többségét, az EU-ban a gazdasági teljesítmény súlypontja nyugati irányból Közép-Európa felé mozdul, “itt van a jövő”.

Emlékeztetett: Recep Tayyip Erdogan akkori török miniszterelnök 2013-ban budapesti látogatásával hatalmas lökést adott az együttműködésnek, az üzleti kapcsolatoknak. Akkor azt a célt tűzték ki, hogy ötmilliárd dollár legyen a magyar-török gazdasági kapcsolatok volumene. Ezt nem sikerült elérni, aminek sok oka van, és bár van fejlődés, egyelőre még nincs áttörés az üzleti kapcsolatokban, ezért most keresik azokat a politikai döntéseket, zászlóshajókat, amelyekkel el lehetne ezt érni – magyarázta.

Orbán Viktor azt is mondta, a magyar “érzékeny fajta”, ezért azt tanácsolta a török üzletembereknek, hogy “ne provokálják” és “ne oktassák ki” őket, ha üzletet akarnak csinálni, viszont adják meg nekik a tiszteletet, hiszen ugyan Magyarország egy tízmilliós ország, de ezeréves történelme van, ami tiszteletet parancsol.

Binali Yildirim: Magyarország valódi barát

Binali Yildirim török miniszterelnök felidézte: tavaly nyáron “aljas puccskísérlet” történt Törökországban, ennek célja a török demokrácia felszámolása, jövőjének romba döntése volt, de a “nemzet bátorsága” és a “kormány elszántsága” segített, hogy felülkerekedjenek rajta. Akkor kiderült, kik a valódi barátaik, és az egyik ilyen Magyarország, amely határozottan kiállt a török nemzet mellett és a puccskísérletet elítélte – fogalmazott. Hozzátette: ezt a hozzáállást sosem felejtik el.

Ankara, 2017. június 30. Orbán Viktor magyar (j3) és Binali Yildirim török (j2) kormányfő magyar-török üzleti fórumon Ankarában 2017. június 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Binali Yildirim török kormányfő (j2) Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel (j3) a magyar-török üzleti fórumon Ankarában 2017. június 30-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A török kormányfő arról is beszélt, hogy Erdogan 2013-as budapesti látogatása nagy lendületet adott a kétoldalú kapcsolatoknak, de az ötmilliárd dolláros célt még nem érték el, ezért még kell dolgozni, de mindkét országban minden feltétel adott a sikerhez.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: Magyarország tisztában van azzal, hogy tőle senki nem várja el a nagy világpolitikai válságok megoldását, ezért külpolitikája fókusza gazdasági jellegű, a külpolitika elsődleges feladata, kötelessége, hogy felismerje a magyar nemzeti gazdasági érdekeket, és olyan döntéseket hozzanak, amelyekkel ezeket kiszolgálják. Nem lehet ez másként egy ilyen nyitott gazdaság esetében – vélekedett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-török üzleti fórumon Ankarában 2017. június 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a magyar-török üzleti fórumon Ankarában 2017. június 30-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

A tárcavezető rámutatott: ezért az együttműködés a legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnerekkel komolyan meghatározza a nemzetgazdaság teljesítményét, és Törökországnak is – amely Magyarország tizenhatodik legfontosabb kereskedelmi partnere – alapvető szerepe van a magyar gazdaság alakulásában. Tavaly 2,8 milliárd dollár volt a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, az idén pedig várhatóan meghaladja a 3 milliárd dollárt – közölte.

Kitért rá: 72 magyar vállalattól 94 üzletember érkezett most Ankarába, ők elsősorban azokat az ágazatokat képviselik, amelyekben a magyar gazdaság az élvonalba tartozik, így a vízipart, az agráripart és az informatikát.

Szijjártó Péter elmondta: a kormány feladata megteremteni a lehetőséget az üzleti kapcsolatok építéséhez, ezért 255 millió eurós hitelkeret hoztak létre az Eximbanknál, hogy segítsék az együttműködést. Ankarai látogatása során Orbán Viktor több miniszterével együtt részt vesz a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török “kormányülést”, kormányzati csúcstalálkozót jelent.