Katar szerint Washington jelentős szereppel bír a viszály rendezésében

 

Az Egyesült Államoknak "létfontosságú szerepet" kellene játszania az arab-öbölbeli emírség és szomszédjai között egyre mélyülő viszályban - jelentette ki pénteken a katari külügyminiszter.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk kiemelte: “Az amerikai szerepvállalás létfontosságú, hiszen a konfliktus résztvevői  kivétel nélkül Washington szövetségesei”.

Az Irán legfőbb ellenlábasának számító Szaúd-Arábia vezetésével arab országok egy csoportja június elején megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, és az ország gazdaságának működését nagymértékben hátráltató szankciókat vezetett be, arra hivatkozva, hogy vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat. Kuvait pedig közvetíteni próbál a felek között kialakult viszályban.

“Az amerikai kormány aktív szerepet vállalt a kuvaiti emír erőfeszítéseinek a támogatásában, egyben elkötelezte magát a konfliktus szereplői közötti közvetítésben is” – mondta a katari külügyminiszter.

Donald Trump amerikai elnök támogatta az arab államok bojkottját, miközben Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden ismét tárgyalásokat sürgetett a katari válság megoldása érdekében.

“Az amerikai elnök megbizonyosodhatott volna arról, hogy Katar nem támogat terroristákat, ha hallgat az emírséggel kapcsolatot ápoló amerikai kormányhivatalokra” – hangoztatta Száni. Hozzátette: ezek a hivatalok ismerik Katarnak a terrorizmus elleni küzdelemben tett erőfeszítéseit.