Megtiltották az imádkozást egy svéd óvodában

 

A svéd hatóságok megtiltották, hogy a gyermekek asztali áldást mondjanak, és a Bibliáról tanuljanak egy svédországi óvodában, mert szerintük az sérti az oktatási törvényt.

A 2010-ben elfogadott oktatási törvény tiltja, hogy oktatási intézményekben a tanítás vallási elemeket tartalmazzon. A törvény betartását tanügyi ellenőrök felügyelik, akik most már a tanórákon kívüli időt is figyelik. Legutóbb az egyik vidéki óvodában tiltották meg az ebéd előtti imádságot.

A svéd nemzeti televízió értesülései szerint a tanügyi ellenőrök azt kifogásolták, hogy a gyermekek ebéd előtt imádkoztak és azt, hogy az óvoda pedagógusai egy különfoglalkozást, úgynevezett Biblia-Nasit rendeztek délutánonként, ahol a Bibliáról beszélgettek az óvodásokkal.

Illusztráció

Képünk illusztráció

A brit Heat Street hírlap információi szerint az óvoda pedagógusai azzal védekeztek, hogy az ebédidő és az asztali áldás nem tartozik sem a tanítási naphoz, sem az oktatáshoz, ezért a törvényi tiltás nem vonatkozik rá.

A tanügyi ellenőrök ezért – hogy biztosra menjenek – egyszerűen betiltották az az “Ámen” szó használatát az óvoda falain belül. Így mostantól a gyermekek ebéd előtt nem egy áldást, csak egy rímecskét mondhatnak el, amiben megköszönik a napot, az esőt és az ételt. A bibliai témákat érintő beszélgetést a tanügyi ellenőrök szintén megtiltották, holott a hittanítást az oktatási törvény engedélyezi a vallási intézmények.

Ez nem az első eset, hogy a keresztény tradíciókat támadják Svédországban. Másfél éve egy stockholmi templomról akarták leszedni az összes keresztet és Mekka irányába fordítani, tavaly karácsonykor pedig az önkormányzati villanypóznák karácsonyi díszkivilágítását tiltották be. A kezdeményezők szerint ugyanis a keresztény jelképek rossz érzést keltenek a muszlim bevándorlókban, akik így nem érzik magukat otthon Svédországban.