Ahova gyógyulni járnak az emberek

 

Egybibés galagonya, pettyegetett tüdőfű, kányabangita. Ezekben a gyógynövényekben egy közös biztosan van: mind megtalálható Monoron, a szakorvosi rendelő melletti Fitofarm nevű gyógynövénykertben.

És hogy miért pont Fitofarm? A fitofarmakológia növényi gyógyszerekkel foglalkozó tudományág. „Ha jó helyen csípjük le a szó végét, egyszerre utalunk a növényekre, és az őket bemutató farmra” – részletezte a Hirado.hu-nak Papp János, okleveles kertészmérnök, gyógynövényszakértő.

A gyógynövénykert egyik célja, hogy felhívja a helyiek, vagy az arra járók figyelmét arra, hogy egy adott betegséget nem csak gyógyszerekkel lehet kezelni, vagy megszüntetni: ugyanolyan jó – ha nem jobb –, hatást érhetünk el gyógynövények használatával. A parkban megtalálhatók a legismertebb és leghatásosabb növények, így a levendula, zsálya, a gilisztaűző varádics, vagy a bíbor kasvirág, amelyet sokan csak echinacea néven ismernek.

A monori szakorvosi rendelő mintegy harmincezer ember ellátást szolgálja évente. „Ha csak százan vannak közülük, akik a park miatt változtatnak életmódjukon, és közülük csak tíz ember kerüli el például a cukorbetegséget, és az azzal járó szövődményeket, akkora a társadalmi haszon, hogy az már önmagában is igazolja a gyógynövénypark létezését” – hangsúlyozta a kertészmérnök. A gyógyfüvek közötti tájékozódást a kihelyezett táblák segítik.

pettyegetett

Öngyógyítás egyedül, otthon?

Nem is olyan ördögtől való gondolat ez. „A középkorban a gyógyítás központjai a kolostorok voltak, ahol a betegeket többnyire a szerzetesek által termesztett gyógynövényekkel kezelték. A modern orvoslás megjelenésével a gyógynövények térben eltávolodtak a gyógyítástól, habár a gyógyszerek hatóanyagainak döntő többsége a mai napig növényi eredetű” – magyarázta Papp János.

Ahhoz, hogy a gyógyulás útjára lépjünk, először pontos diagnózisra lesz szükség. „Az öndiagnózis alapvetően egy kerülendő dolog kellene, hogy legyen, a betegség megállapítását szinte minden esetben érdemes orvosra bízni, és vele megbeszélni, ha szeretnénk a terápiánkba bevonni a gyógynövényeket” – hangsúlyozta a szakember.

A továbbiakban érdemes gyógyszerészhez, vagy fitoterapeutához fordulni, hiszen ők tudják a legjobban, hogy milyen betegségre melyik gyógyfű lehet a leghatásosabb. Papp János hozzátette, hogy minden gyógyszert nem lehet gyógynövényekkel helyettesíteni, azonban szakértőhöz fordulva akár súlyos kórképek kiegészítő terápiájára is alkalmazhatók a gyógyfüvek.

Folyamatosan fejlődik az állomány

A szakorvosi rendelő előtti parkot még az intézménnyel együtt alakították ki. Az évtizedek alatt a burkolatok, az utcabútorok, és a növényállomány is elhasználódott, ezért a város képviselőtestülete még 2015-ben úgy döntött, hogy felújítják a parkot, és a polgármester, Zsombok László javaslatára jutott hangsúlyos szerep a gyógynövényeknek.

A városvezetők célja a tematikus park létrehozásával az volt, hogy Monor egy egyedi szolgáltatást nyújtson az ott élőknek, és oda érkezőknek, ezért akkor tizenkétféle gyógynövényt telepítettek a parkba, majd 2017-től fogva még negyvenféle gyógyfüvet telepítettek a kertbe, immár Papp János segítségével.

A fenntartást jelenleg Papp János, és a város közterület fenntartó vállalkozása, a KÖVÁL Zrt. – közmunkások bevonásával közösen végzi.