Telefonfeltörés ellen ezekkel a beállításokkal védekezzünk

 

Tökéletes biztonság nincs, de minimális azért van: megmutatjuk, mit kell beállítani a készülék alapvető biztonságának megőrzéséért.

Néha egyértelmű, ha feltörték a mobilt: a zsarolóvírus például átveszi az irányítást, leállítja az egész rendszert. A kijelzőn üzenet jelenik meg, melyben a tolvajok díjat követelnek.

Máskor a hackerek beágyazzák a rosszindulatú programokat az operációs rendszerbe anélkül, hogy sokáig bármit is észlelnénk. A készülék hónapok, akár évek alatt egyre lassabb lesz, s mind többször hibázik.

Fotó: AFP

Fotó: AFP

Alábbiakban a legfontosabb biztonsági szabályok:

Ne lépjünk be az első ingyenes wifire

Sokan rögtön csatlakoznak a nyilvános wifi hálózatokra, holott a legkönnyebben nyilvános wifin tudják feltörni a mobilt.

Szórakozóhelyen, nyaraláson, repülőtéren korántsem biztos, hogy a csalogató név mögött korrekt szolgáltató áll: meglehet, csalók „szolgáltatnak” wifi hotspotot valamilyen tetszetős névvel – „kávéház”, „étterem”, „vendégház” -, s a gyanútlanul kapcsolódó felhasználó minden adatát kényelmesen olvashatják.

Ne hagyjuk a wifit bekapcsolva, hogy automatikusan csatlakozzon. Meg kell előbb kérdezni a helyi alkalmazottól a hálózat pontos nevét és jelszavát.

Legyünk szkeptikusak a túl csábító linkekkel szemben

A weben is érvényes: ha valami túl jól hangzik, akkor könnyen lehet, hogy nem is igaz.

Van olyan ajánlat, ami rendkívül vonzó ugyan, de jobb megvárni kattintással az első számítógépet, mert azon az egeret a link fölé húzva megjelenik, hogy tulajdonképpen hová is vezet a hivatkozás.

Az okostelefonon könnyű létrehozni azt a látszatot, hogy ugyanúgy nézzen ki a valódi apple.com és az apple.valami.com.

Aggályos weboldalakat bölcsebb nem okostelefonon látogatni.

Telepítsünk minőségi vírusirtó szoftvert a mobilra.

Használjuk a szoftver legfrissebb változatát

Nyűgös feladat a telefon operációs rendszerének rendszeres frissítése, de el kell végezni, mert a biztonsági résekről a hackerek elsők között értesülnek.

Apple:

Az Apple legfrissebb oprendszere ma a 10.3.2-es. Ellenőrizni, frissíteni a Beállítások/ Általános/ Szoftverfrissítés menüpontban lehet.

Android:

Ahány gyártó, annyiféle frissítési gyakorisággal – eltérő elnevezésű menüpontokban – találkoznak a droidos készülékek tulajdonosai.

Csak tiszta forrásból

Nagy eséllyel szerezhet be vírust, aki egy szendvics árú szoftvert nem a hivatalos áruházból veszi, hanem ismeretlen helyről letölti.

A felhasználói szoftverekbe „csomagolt” trójai és más rosszindulatú alkalmazások továbbíthatják az adatainkat a támadóknak.