Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát

 

46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amellyel – mint mondta – Magyarország belépett az 5G-technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe. Kiemelte, hogy a digitális ökoszisztéma szereplőinek összefogásával “sokáig lehetetlennek tartott dolgok” valósulhatnak meg Magyarországon.

Budapest, 2017. június 6. Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatót tart a Digitális Jólét Alapcsomagról Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2017. június 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a rendezvényen hangsúlyozta, hogy az 5G nem egyszerűen fejlődési lépés, hanem technológiai ugrás, amelynek alkalmazásában Magyarországnak az elsők közé kell kerülnie. Hozzátette, hogy az eddigi eredmények alapján a hálózatfejlesztés különösen sikeres ágazat a digitalizációs folyamaton belül.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy az internetgazdaság átalakítja a gyártási rendszereket, a jövő ipari termelését már a digitális világ határozza meg. Az újítás folyamatos kényszere a szakterületek összefogását igényli, a kormányzatot pedig nyitott és kezdeményező innovációs politikára ösztönzi – tette hozzá. Az államtitkár sikeresnek nevezte a 4G technológia magyarországi hasznosítását, de további fejlesztéseket sürgetett, a legfontosabbnak pedig a járműipari fejlesztéseket nevezte a magyar gazdaság szempontjából.

Palkovics László, a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért is felelős kormánybiztos elmondta, hogy Magyarország a korszerű járműveket nemcsak gyártja, fejlesztésükben is részt tud venni. A magyar újítások világszínvonalúak, ezért a kutatóintézetek és cégek a nemzetközi környezetben is versenyképes fejlesztéseket hozhatnak létre – tette hozzá.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, hogy Magyarország pozíciói az 5G hasznosításában kiválóak és ezt a lehetőséget ki kell használni. Hozzátette, hogy országszerte fejlesztések sora zajlik az 5G-ben rejlő lehetőségek kiaknázására és számos magyar cég ért már el világszínvonalú eredményeket ezen a téren. Az 5G felhajtóereje a rektor szerint az IoT (dolgok internete – hálózatba kapcsolt okos használati eszközök rendszere) lehet: ennek folyamata hasonló az elektromosságéhoz, amelynek felhasználása nem a világítással, hanem az elektromos háztartási eszközök megjelenésével vezetett globális technológiai forradalomhoz – tette hozzá.

Jakab Roland, az Ericcson Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az 5G koalíció céljainak megvalósítása a hétköznapi felhasználók életét teszi könnyebbé. Felidézte, hogy az új technológiák egyre gyorsabban hasznosulnak: a 3G befogadására még 8 év, a jelenleg uralkodó 4G befogadására viszont már csak 5 évre volt szükség. Hozzátette, hogy a versenyelőny megtartása érdekében felhasználási lehetőségek egész sorát kell tesztelni, hogy azok magyar mérnökök munkájával kerülhessenek ki a világpiacra.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója kijelentette, hogy a világ néhány éven belül nagyot fog változni, mivel az 5G szinte evolúciós szintű ugrást jelent a mobiltechnológiában. A majdnem valós idejű, késedelem nélküli – az emberi reakcióidő töredékével működő – kapcsolatok nemcsak az ipart, hanem a társadalmat is digitalizálják – tette hozzá. A piaci szereplők és a kormányzat szerepvállalásának köszönhetően Magyarország az 5G fejlesztések európai központjává válhat, a versenyelőny kihasználásához és megőrzéséhez minden feltétel adott – tette hozzá.