Eltűnt milliárdokról kérdezik az MSZP ügyvédjét

 

Vizsgálják a hatóságok, hogy hol lehet az a pénz, amit a gyanú szerint nem fizetett be a költségvetésnek az a bűnszervezet, amelynek tagjai közé sorolja az ügyészség Czeglédy Csaba, MSZP-s politikust. A gyanú szerint mintegy hárommilliárd forintnyi adót csalhattak el. Sajtóhírek szerint az is felmerül kérdésként, hogy jutott-e a pénzből a szocialista pártkasszába.

Az MSZP pártkasszájába is juthatott abból több milliárd forintból, amelyet a gyanú szerint a szocialista Czeglédy Csaba és társai csaltak el – erről ír a PestiSrácok.hu.

Czeglédy Csabát kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága vette őrizetbe, mert az MSZP jogi képviseletét is ellátó ügyvéd-politikus érintett lehet a korábban csak iskolaszövetkezet-botrányként elhíresült ügyben.

A Pesti Srácok arról ír, a Czeglédy Csaba vezette vállalat multicégeknek közvetített ki a diákokat, akik legtöbbször nem is tudták, hogy valójában kinek dolgoznak. Czeglédy Csaba és cége ebből úgy jutott pénzhez, hogy trükköztek a diákok bejelentésével. Az ügyészség azt közölte, a bűnszervezet így több mint hárommilliárd forintot csalt el.

A Pesti srácok arról is ír, az üzletben részt vevő cégek közül több is tartozást halmozott fel, így kérdés, hogy pontosan hová vándorolt a nyomozati anyag szerint eltűnt több milliárd forint, és hogy a pénzt mekkora hányad landolhatott az MSZP pártkasszájában.

A NAV munkatársai kísérik Czeglédy Csaba ügyvédet, a baloldal szombathelyi városi képviselőjét (k) a Szegedi Járásbíróságon 2017. június 15-én. A bíróság elrendelte egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezet kilenc tagja, köztük Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Bugány János

Czeglédy Csaba mellett a szocialisták több vezető politikusa is kiállt. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV-ben úgy fogalmazott, szerinte Czeglédy Csabát csak azért támadják, mert a párt egyik stratégiailag fontos szereplője. Olyan emberről van szó Czeglédy Csaba személyében, aki gyakorlatilag a párt minden sajtóperét viszi – mondta Molnár Gyula.

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő saját közösségi oldalán azt írta, „Czeglédy Csaba, veled vagyunk”. Az MSZP szombathelyi szervezete pedig alaptalannak nevezte a politikus ellen indított eljárást.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményben arra kérte a párt vezetőségét, hogy ideiglenesen függessze fel a politikus ügyvédi irodájával kötött szerződését, ugyanakkor hozzátette, amennyiben ez is egy, a korábbi évek szerinte politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik részt vettek benne.

Az M1 híradója szerette volna megkérdezni Botka Lászlótól, hogy ő személy szerint kiáll-e Czeglédy Csaba mellett, és hogy a párt milyen szerződést kötött az ügyvéddel. Az ellenzéki politikus azonban egyik kérdésre sem válaszolt.

A Fidesz szerint a szocialisták most is a korrupció mellé álltak. A nagyobbik kormánypárt csütörtökön azt közölte, felháborító, hogy az MSZP vezetői a bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csabát mentegetik ahelyett, hogy elítélnék a törvénytelenséget.