A már letölthető új Firefox tovább gyorsult

 

Az ingyenes Firefox 54-es frissítése látszólag csak minimális újdonságokkal szolgál, ám a motorháztető alatt csupa változás.

A közel 12 éve megjelent Firefox 1.0 után ez a változtatás jelenti a legnagyobb „felület alatti” átalakítást a böngésző életében.

Hosszú utat járt be a többszálú Firefox most megjelenő első stabil verziója.

A projektet vezető Brad Lassey visszaemlékezése szerint 8 éve indul a projekt, amelynek befejezéséhez még csak közeledik a fejlesztőcsapat. A teljes átállást nagyjából befejezettnek tekinthető, hiszen a Firefox 54 már nagyon kivételes esetben nem fut több szálon, s a legtöbb felhasználó gépén a felület egy, míg a webes tartalmak négy szálon dolgoztatják meg a processzort.

Ezt az értéket a kísérletezni vágyó felhasználók azonban az about:config oldalon megváltoztathatják, így – igény esetén – még feljebb tornászható a párhuzamos végrehajtás.

Ha összehasonlítjuk a Firefox böngésző memóriahasználatát a többi böngészőével, az látható, hogy a legtöbb esetben a róka jelentősen kevesebb memóriát használ.

Firefox bongeszofelepites

Összehasonlítva a Chrome-mal, ahol minden egyes lap külön folyamatként fut, a Firefox jelenleg négy (ennek száma testreszabható) folyamatot indít a lapok kezelésére. Így kevesebb memóriával is beéri hasonló felhasználói élmény mellett.

A memória-takarékosságot a Mozilla mérnöke tesztben foglalta össze, a következő konfigurációkat vizsgálva:

Windows 10 — Chrome 1,77 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit), és 2,44 szer többet, mint a Firefox (32-bit). A macOS — Chrome 1,36 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit), a Linux — Chrome 1,42 szer több memóriát használt, mint a Firefox (64-bit).

Firefox memoriahasznalat

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. Szintén frissült az androidos Firefox.