Összekaptak Ahmed H. ítéletén a pártok

 

Hatályon kívül helyezte a szegedi ítélőtábla az Ahmed H. elleni per elsőfokú ítéletét. Ahmed H. 2015 őszén a röszkei támadás egyik hangadója volt. Első fokon 10 évet kapott – ő enyhítésért fellebbezett, az ügyész viszont súlyosabb büntetést akart. Másodfokon új eljárást rendelt el a bíró, tehát folytatódik az ügy.

Több civil szervezet is kiállt már a 39 éves szír férfi mellett. Még tartott az elsőfokú tárgyalás, amikor az önmagát „Szabadságot a Röszkei 11-nek” nevező csoport szervezett megmozdulást a szegedi törvényszék elé.

December elején pedig Budapesten, a Szabadságot Ahmednek és a Ma Ahmed, holnap te! jelszavakkal vonult néhány száz fős tömeg az utcákra. A tüntetést a Soros György alapítványa által támogatott MigSzol csoport aktivistái szervezték.

Egy nappal a tárgyalás előtt pedig baloldali és liberális Európai Parlamenti képviselők gyűltek össze Strasbourgban. Egy csoportképre álltak össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat Ahmed H. mellett.

Az itthoni perrel szinte egy időben az EU Magyarországgal szemben indított egy eljárást. Az indoklás része az is, hogy az Európai Parlament egyes képviselői szerint tisztességtelen volt az Ahmed H.-val szemben lefolytatott bírósági eljárás.

Volt szocialista miniszter védi

A terrorcselekmény elkövetésével megvádolt Ahmed H-át másodfokon már nem korábbi ügyvédje, hanem Bárándy Péter védi. Bárándy korábban a szocialista-liberális Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere volt. A fia, Bárándy Gergely jelenleg is MSZP-s országgyűlési képviselő.

Néhány napja az Origo írt arról, hogy a másodfokú tárgyaláson Sebők Balázst, Bárándy Péter váltja. A hírportál akkor elérte a korábbi ügyvédet, aki azt mondta: márciusban kapott egy értesítést arról, hogy megszüntették a megbízatását és más ügyvédet kértek fel Ahmed H védelmére. Arra viszont nem tudott válaszolni, hogy hogyan talált egymásra Bárándy Péter és Ahmed H.

A volt mszp-s politikus 2004-ben tért vissza ügyvédi pályájához, miután a Medgyessy-kormány megbukott. Ő védte a két kisgyermek haláláért felelős ír gázoló néven elhíresült Ciaran Tobint és a jogerős börtönbüntetésre ítélt Hunvald Györgyöt, Erzsébet város volt szocialista polgármesterét is.

Az egykori MSZP-s politikus Magyarországon sztárjogásznak számít, információk szerint megfizethetetlen az óradíja, ami akár meghaladhatja a 100 ezer forintot is. A Híradó ezért is szerette volna megkérdezni a tárgyalás után Bárándy Pétertől, hogy ki fizet neki a munkájáért.

Bárándy Péter nem árulta el, hogyan került kapcsolatba a vádlottal, ahogyan azt sem, hogy ki honorálja a munkáját Ahmed H. ügyében.

Fidesz: Az MSZP egy terrorista oldalára állt

A szocialisták minden kétséget kizáróan Ahmed H. pártjára álltak – jelentette ki Budai Gyula. A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szír bevándorló védelmét a volt MSZP-s igazságügyi miniszter Bárándy Péter látja el.

– Bárándy Péter a védelmet nem kirendelt védőként, hanem meghatalmazott védőként látja el. Adódik a kérdés, hogy ki fizeti a révészt, ki finanszírozza egy magyar sztárügyvédnek az ilyen jogi feladatait – fogalmazott. Budai Gyula felszólította az MSZP-t, hogy valljon színt a kérdésben.

Brüsszel ahelyett, hogy választ adna az illegális bevándorlás és a terrorizmus kérdéseire, egy terrorista oldalára áll és nyomást akar gyakorolni a magyar igazságszolgáltatásra – mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Budai Gyula hozzátette: a Soros-szervezetek közül az Amnesty International már nem csak Ahmed H. kiszabadulását követeli, hanem kártérítést is fizettetnének a magyar állammal. A Helsinki Bizottság munkatársai pedig egy másik ügyben Ahmed H. társait védik.

– Ezek a tények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a Soros-szervezetek, Brüsszel és a szocialisták nyíltan Ahmed H. oldalára álltak. És miközben Európa a terrortól retteg, egy terrorista kiszabadításáért lobbiznak – fogalmazott.

A Fidesznek vannak terrorista kapcsolatai

Az MSZP szerint terrorista kapcsolatai csak a Fidesznek vannak. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, a terroristák védelméről a Fidesz-kormány már akkor döntött, amikor szabadon bocsátották a jogerősen elítélt azeri baltás terroristát.

Lázár: Nyomás alá akar helyezni minket Brüsszel

Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlásnak nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az európai baloldali frakciók védelmükbe vették Ahmed H-t.

– Egy hét útlevéllel, ciprusi villával rendelkező, állítólag politikai menekült terrorcselekményt követett el a magyar-szerb határon, a magyar bíróság elítélte. És az európai baloldali frakciók emellett az ember mellett tették le a voksukat. Őt piedesztálra emelve és példaként felmutatva annak okán, hogy ő lenne az idealizált menekült – magyarázta a miniszter.

Lázár János hozzátette: az Európai Bizottság is nyomás alá akarja helyezni Magyarországot a kvótaügyben indított kötelezettségszegési eljárással. A tárcavezető úgy fogalmazott: a brüsszeli testület el akarja érni, hogy a magyar kormány és parlament változtassa meg az álláspontját a kérdésben, erre azonban nincs lehetőség. Magyarország és a V4-ek álláspontja egyértelmű: az európai bevándorláspolitika nem vezet eredményre. Mint fogalmazott: kettős mércét alkalmaz az unió, mert a többi tagországot annak ellenére nem büntetik meg, hogy ők sem teljesítették a kiszabott kvótákat.