Súlyosbítást kért az ügyész Ahmed H.-ra

 

Hatalmas érdeklődés kísérte a tárgyalást, a hazai és külföldi sajtó is képviseltette magát.

Másodfokon folytatódik Ahmed H. pere a Szegedi Ítélőtáblán. A férfit tavaly novemberben 10 év fegyházra ítélte a Szegedi Törvényszék, terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt. A 39 éves szír férfit a röszkei zavargások után három nappal Győrben fogták el. Ahmed H. azt állította, hogy társaival az átdobált tárgyakat kívánta összeszedni. Azt is kiabálta a röszkei határtámadás során, hogy „ha tíz percen belül nem jön tolmács, bedöntjük a kordont és megtámadjuk a rendőröket”. A Soros György által támogatott Krétakör és Migszol demonstrált az elsőfokú ítélet után.

Terror?

A Szegedi Ítélőtábla fellebbviteli tanácsa most arról fog dönteni, hogy valóban terrorcselekmény történt-e 2015-ben.

A per az ügyész vádbeszéddel kezdődött dél után negyed órával. Elhangzott, hogy a Btk. szerint terrorcselekménynek minősül, ha valaki erőszakkal akar egy állami szervet rávenni arra, hogy azt tegye, amit ő mond. A rendőrség pedig állami szervnek minősül – hangzott el. Azt közölte a vádlott a megafonba, hogyha nem érkezik tolmács, akkor betörik a kerítést – idézték fel az eseményeket.

A tárgyalás során 12:50 perc előtt negyedórás szünetet rendeltek el, mert a vádlottnak a lábbilincse túl szoros volt, „és nagyon meleg is van”.

Az ügyész enyhének nevezte az elsőfokú bíróság ítéletét

Helytállóan állította meg az elsőfokú bíróság a vádlott cselekményét, ami maradéktalanul kimeríti a terrorcselekmény fogalmát – jelentette ki az ügyész. Hosszasan ecsetelte az elsőfokú ítélet helyes döntéseit, „azonban túlzottan eltértek” a középmértékként kimérhető csaknem 17 és fél évhez képest. Az ügyész ezt követően, negyed kettőkor, súlyosbítást kért a vádlottra.

„Kérlek, várjatok!”

A vádlottat egyébként Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere védi. Nincs olyan megállapítás az elsőfokú ítéletben, hogy a vádlott vezette a csapatot – hangzott el a védőbeszédben. Felhívja rá a figyelmet, hogy az elsőfokon eljáró bíró figyelmen kívül hagyta a hanggal készült videófelvételeket, amiben kiderül, hogy a vádlott tisztában van a határ lezárt voltával. Ezt követően felolvasott Ahmed H. megafonba mondott szavaiból: „Kérlek, várjatok!” és hasonlók. Iratellenes mozzanat, hogy ezzel nem kezdtek semmit – húzta alá. Ugyanakkor azt elismerte, hogy védence kövekkel dobálta a rendőröket.

Nem állapítható meg, hogy a férfi két ujjának tartása, mit jelent, az ultimátumot jelentő két órát, vagy békejelet mutatott – jelentette ki Bárándy. (…) Az, hogy a koránnal milyen viszonyban van a vádlott, és hogy milyen képek vannak telefonján, most nem releváns – mondta el azzal kapcsolatban, hogy 200 körüli technikai hiba volt az iratban.

Az elsőfokú ítélet hatályon helyezését tűzte ki célul a védelem

A vádlott jogosult volt belépni Magyarországra, így csak szabálysértést követett el – jelentette ki a védőügyvéd. Ezt követően a terrorcselekmény meghatározására tért ki. Megismétli, hogy a vádlott dobált, ám azt szerinte nem lehet megállapítani, hogy a kövek célba értek-e, de a hivatalos személy elleni erőszak valamilyen szintjét nem vitatja. A terrorcselekménynek célzatosnak kellett volna lennie, de ez Bárándy szerint nem valósult meg.

Az ügyész a megalapozatlanság okán hatályon kívül helyezését az elsőfokú ítéletnek nem tartja elfogadhatónak. A rendőri tanúvallomások és a felvételek és az egyéb bizonyítékok kiegészítik egymást – húzza alá. A védelem álláspontjával szemben nem ragadhatóak ki momentumok a cselekménysorból, ebből kell a tényeket megállapítani. A védő szerint nem számít, hogy legálisan beléphetett volna hazánkba a vádlott, hiszen azt nem így tette, hanem a kerítést ledöntve.

Az, hogy a kődarabok bizonyíthatóan nem érthették el a rendőröket, nem akadálya annak, hogy megállapítsák a hivatalos személy elleni erőszakot.

Megalapozatlan

A megalapozatlanság teljeskörű – válaszolt Bárándy. A terrorcselekmény lényegére vonatkozóan megalapozatlan. Az alanyiság hiányzik – tette hozzá.

Az utolsó szó

Elutasítja, hogy terrorcselekménnyel vádolják – mondta el Mohamed H. az utolsó szó jogán a Híradó tudósítása szerint. Nem akart a rendőrökkel konfrontálódni, majd megismételte, hogy nem dobálta a rendőröket.

Fidesz: Soros-szervezetek kiállnak egy terrorista mellett

A Fidesz értékelése szerint a Soros-szervezetek, Brüsszel és a szocialisták nyíltan egy terrorista oldalára álltak. Budai Gyula, a kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ezt arra hivatkozva jelentette ki, hogy – mint mondta – az elmúlt hetekben valóságos kampány folyt a röszkei zavargások egyik kulcsszereplője, Ahmed H. kiszabadításáért.