V4 Híradó: Brüsszel kettős mércét alkalmaz

 

Naprakész, tematikus hírek a V4 országaiból – tájékozódjon a négy ország politikai, gazdasági és kulturális eseményeiről az M1-en!

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a menekültelosztási kvóták ügyében – mondta Varsóban a lengyel külügyminiszter, olasz partnerével folytatott tárgyalásait követően. Brüsszel kedden három uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított kötelezettségszegési eljárást, amiért nem hajtják végre az uniós menekültelosztási kvótákról két éve meghozott döntést.

Csehország is elutasítja a kvótát

Csehországnak fel kell készülnie az Európai Unióból való kilépésre – jelentette ki egy lapinterjúban Václav Klaus volt köztársasági elnök. Klaus szerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása fordulópontot kell, hogy jelentsen. Csehországnak nem szabad engednie a zsarolásnak.

El kell utasítani az ország idegenekkel történő kötelező betelepítésének tervét, hogy Csehországot alkalmazkodni képtelen közösségek multikulturális társadalommá alakítsák át. A volt elnök arra is kitér, hogy ez a lépés bizonyítja, hogy Csehországnak nem kell jelen lennie az uniós döntéshozatalban, hiszen úgy is képtelen érvényesíteni nemzeti érdekeit.

Az uniós támogatások kérdésében pedig azt az álláspontját hangoztatja, hogy a cseh gazdaság elég erős ahhoz, hogy ne legyen szüksége az uniós alapokból származó pénzre.

Szigorú az unió fegyvertartásra vonatkozó irányelve

Csehország nem fogadja el a fegyvertartást korlátozó uniós irányelvet, és az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért. A prágai kormány úgy döntött, hogy támogatja a belügyminiszter javaslatát, amely szerint kérni kell az irányelv érvénytelenítését, mert a szigorítás aránytalan és túl szigorú a fegyverbirtoklók számára.

“Az Európai Bizottság beavatkozik a Csehország fegyverviselési jogába. Az alapvető dolog, amit elutasítunk, az az érv, hogy a szigorítást a terrorizmus elleni küzdelem miatt kell alkalmazni. Mi ugyanakkor nem ismerünk egyetlen egy olyan esetet sem Európában, ahol engedéllyel tartott fegyvert használtak volna egy terrortámadásban – mondta Milan Chovanec belügyminiszter.

A lőfegyverek ellenőrzésének szigorítását célzó irányelv június 13-án lépett hatályba, és az EU tagállamainak 15 hónapon belül át kell ültetniük a jogrendjükbe.

Bár a kormány úgy ítélte meg, hogy a peres eljárás feltétlenül nem jelent megoldást, a belügyminiszter szerint Prága nem engedheti meg magának, hogy az EU aránytalanul sértse a tagállamok és állampolgárainak a helyzetét a terrorizmus elleni küzdelem ürügyén.

Lengyel család is van a londoni tűz károsultjai között

A varsói külügyminisztérium megerősítette, hogy lengyel család is van a londoni tűz károsultjai között. A lengyelek, akik a tűz martalékává vált Grenfell Towerben éltek biztonságban vannak, egy közeli templom fogadta be őket.

Sértetlenül úszták meg a tűzvészt, felvették a kapcsolatot a lengyel konzulátussal amely mindenben igyekszik őket segíteni.