Pentagon: a katari amerikai jelenlétet nem érinti a viszály

 

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Katar körül kialakult feszültség nem érinti az Egyesült Államok katari jelenlétét. Jeff Davis szóvivő keddi nyilatkozatában leszögezte: a Katar elszigetelésével járó válság nem befolyásolja az Egyesült Államok ottani katonai jelenlétét, és a védelmi minisztérium nem is szándékozik változtatni ezen. Az Öböl-menti ország egymilliárd dollárt költött az amerikai légitámaszpontra.

“A hadműveleteken nem változtatunk” – fogalmazott Davis, utalva a katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légitámaszpontra, ahol amerikai katonák állomásoznak.

A szóvivő nem kívánta kommentálni Donald Trump keddi Twitter-bejegyzéseit, amelyekben az elnök közvetve  támogatta  a Szaúd-Arábia és az Öböl-menti államok Katar köré vont blokádját. “A legutóbbi közel-keleti utazásom alatt kijelentettem, hogy véget kell vetni a radikális iszlamizmus pénzelésének. A vezetők ujjal mutogattak Katarra. És nézzék!” – írta Donald Trump.

“Lehet, hogy ez véget vet a terrorizmus borzalmának!” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a szaúdi látogatása máris kifizetődik. “Olyan jó látni, hogy Szaúd-Arábiában a királynál tett látogatás  és  a találkozó 50 ország vezetőjével már meg is hozza az eredményt” – fogalmazott üzenetében az elnök.

A katari főváros melletti Al-Udeid légitámaszpontról – amelynek megépítésére  magát az Egyesült Államok fő szövetségesének tekintő Katar több mint egymilliárd dollárt költött – indítja támadásait az amerikai hadsereg az Irakban és Szíriában lévő Iszlám Állam terrorszervezet ellen.