Új módszerrel támadnak a terroristák

 

Egyelőre még egy terrorszervezet sem vállalta magára a szombat éjjel történt londoni terrortámadást. Alig két hete a manchesteri merénylet után ugyanakkor az Iszlám Állam arra figyelmeztette a briteket, hogy ez csak a kezdet. A biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristák egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en azt mondta: tényként kezelhetjük, hogy az Iszlám Állam beváltotta fenyegetését. Úgy tűnik ugyanis, mintha egy „agytröszt” folyamatosan adná az utasításokat, és ennek megfelelően hajtanák végre szisztematikusan ezeket a támadásokat Nyugat-Európában – fejtette ki a szakember.

Mint mondta, alapvetően kivédhetetlenek az ilyen jellegű támadások.

Úgy vélte, új jelenség figyelhető meg ebben a háborúban; Horváth József felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetők bombamellénynek látszó ruhákat viselnek, ez pedig azt mutatja, hogy elkezdtek a megtévesztés eszközeivel is élni, hiszen így a rendőrök – tartva a robbanástól – nem lövik le.

Az Iszlám Állam stratégái egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre gyorsabb tempóban képesek végrehajtani támadásokat. Az az erő, amit Európa felmutat velük szemben, elégtelen ahhoz, hogy ezeket a támadásokat megakadályozzák – húzta alá Horváth József.