Lehet, hogy nincs köze az Iszlám Államnak a merénylethez?

 

Ahogy azt korábban is írtuk, egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a londoni merényletet, de az már tudható, hogy alig két héttel a manchesteri támadás után az Iszlám Állam arra figyelmeztetett: ez még csak a kezdet. Ennek ellenére London polgármestere azt közölte, hogy ezek után sem változtatnak a terrorfenyegetettség szintjén.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint lehetséges, hogy a támadás egy sorozat része, melyet az Iszlám Állam bejelentett, de az is lehet, hogy ez egy “magányos”, nem az IÁ-hoz kapcsolódó támadás volt.

Erre utalhat az elkövetés módja, ehhez – vagyis ahhoz, hogy egy járművel a tömegbe hajtsanak – ugyanis nem kell sem kapcsolat, sem bármiféle előkészület.

Furcsa ugyanakkor – tette hozzá – , hogy ezt az elkövetési módot eddig egy-egy személy követte el, most azonban hárman voltak – ez különös kombinációja a nem szervezett merényletnek.

A terrorfenyegetettségi szintet akkor kell emelni a brit törvények és a józanész szerint, ha a hatóságok konkrét előkészületekről tudnak – húzta alá Gyarmati István.

Szombat éjjel ismeretlen támadók kisteherautójukkal a gyalogosok közé hajtottak a London központjában található London hídon (London bridge).

Több embert elgázoltak, majd továbbhajtottak a közeli piacra, a Borough Marketre, ahol késsel támadtak az emberekre. A rendőrség nyolc perccel az első riasztás után mindhárom támadót agyonlőtte.

A merényletnek hat halálos áldozata van, és 48 embert szállítottak kórházba.