Nőtt a potenciális terroristáknak a száma Európában

 

A Fidesz szerint Botka Lászlót azért fogadják Brüsszelben mert megígérte, hogy lebontja a kerítést. A kormánypárt kommunikációs igazgatója azt mondta, a véletlenek furcsa összjátéka, hogy Soros György is pont Brüsszelben van. Deák Dániel a Nézőpont Intézet elemzője volt az M1 Ma Reggel vendége.

Botka László olyan feltételekhez kötötte a kerítés lebontásra vonatkozó ígéretét melyek még évtizedekig nem fognak megvalósulni – kezdte az elemző. Elmondta: az ellenzéki miniszterelnök jelölt befogadó bevándorlás politikát képviselne esetleges kormányzásra kerülése esetén, a határvédelemnek egy sokkal enyhébb fokozata valósulna meg az ő időszakában.

Más nyugat-európai országok is védik a határaikat kerítésekkel, gondoljunk csak Spanyolországra, Ausztriára, de több ország is hasonló intézkedéscsomagokkal kísérletezik, hogy védje a schengeni zónát.  Hozzátette: a kerítés jelenléte a közhiedelemmel ellentétben nem Hungarikum.

Az elemző ismertette, hogy a napokban készült egy közvélemény kutatás Nagy-Britanniában, ahol is a válaszadók többsége egyetértett azzal, hogy az illegális bevándorlók átalakítják a brit kulturális szokásokat, mindehhez ráadásul nagyon komoly terrorveszélyt is párosítanak. Kihangsúlyozta: ugyan ez a helyzet Németországban és Franciaországban is a vélekedést illetően.

Nagyon komoly jelzésnek tartja Brüsszel irányából, hogy közvetlen a miniszterelnök jelölté választást követően már fogadják Botka Lászlót ilyen magas vezetői szinteken. Egyre érezhetőbbnek nevezte a politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a brüsszeli bürokraták irányából.

Az elemző színjátéknak tartja az üzengetést, amit jelenleg a baloldalon tapasztalunk. Legkésőbb őszre megállapodást jósol az ellenzéki pártok között.

Záró témaként szóba került, hogy az Európai Parlament ma szavaz Kovács Béla Jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Az elemző szerint a hatóságoknak így már lehetőségük lesz komolyan kivizsgálni, hogy a képviselő, miként köthető az orosz titkosszolgálathoz. Érdekes kérdésnek nevezte, hogy vajon a Jobbik miért nem engedte el Kovács Béla kezét napjainkig.