Budai Franciska lett a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő magyar győztese

 

Budai Franciska, a fővárosi Osztrák Iskola tanulója lett a Vitázik a világ ifjúsága (Jugend debattiert international) német nyelvű vitavetélkedő magyarországi döntőjének győztese - közölte az MTI-vel a Goethe Intézet.

A második helyezett Dömötör-Nagy Dórával (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) együtt ketten képviselik Magyarországot a nemzetközi vitahéten Tallinnban szeptember 25. és 30. között. Ott találkoznak a másik kilenc projektország (Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) győzteseivel.

Az Andrássy Egyetem tükörtermében rendezett döntőn a német nyelven vitázó legjobb négy magyarországi diák abban a kérdésben ütköztette nézeteit, hogy bevezessék-e Magyarországon a feltétel nélküli alapjövedelmet?

A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőt 2005 óta – ma már 10 közép- és kelet-európai ország középiskolájában – rendezik meg, összesen mintegy 150 középiskola csaknem 2300 tanulója vesz részt rajta. A versenyt Magyarországon ebben az évben hetedik alkalommal rendezték meg.

A projekt a fiatalokat arra ösztönzi, hogy társadalompolitikai kérdéseket kritikus szemmel vizsgáljanak meg, a németül folyó vitákban a tanulók jelentősen fejleszthetik nyelvtudásukat.

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az “Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. Magyarországon a projektet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az E.ON Hungária Zrt. és az ELMŰ-ÉMÁSZ Zrt. támogatja.