Szankcionálná az ombudsman a hulladékkal való fűtést

 

Minden energiatermelést az összes környezeti hatásával együttesen kell nézni, így Paks sem jó vagy rossz önmagában, mert ha környezeti feltételei biztosítottak, a nukleáris hulladék tárolását és elszállítását biztonságosan meg tudják oldani, nem lehet gond - mondta a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a Magyar Hírlapnak.

A lap szerdai számában megjelent interjúban Bándi Gyula hozzátette, hogy az energiahatékonyság az elsődleges, mindenképpen a lehető legkevesebb energia felhasználására kell törekedni.

A három hónapja hivatalba lépett zöldombudsman a lapnak arról is beszélt, hogy a háztartásokban alkalmazott tüzelőanyagok felhasználását korlátozni és ellenőrizni kellene, mert a szmogos levegő fő okozója a lakossági fűtés. A szennyezőanyag-tartalom (például kén) vagy a víztartalom szerint indokolt lenne korlátokat, illetve tilalmakat bevezetni, a hulladékkal történő fűtés pedig tiltandó és szankcionálandó kell, hogy legyen – tette hozzá.

Az ombudsmani hivatal folyamatban lévő programjaival kapcsolatban Bándi Gyula kiemelte: még a nyári szünet előtt olyan javaslatcsomagot dolgoznak ki az önkormányzatok számára, amely segíti a testületeket az új településképi rendelet megalkotásában, amelyet október végéig kell elfogadniuk.