Ötvenmilliárdból növelnék az erdőterületeket

 

Fazekas Sándor szerint a cél, hogy több erdő legyen hazánkban, de „az állami területeket tulajdonképpen felhasználtuk”, ezért kellett megváltoztatni az erdőtörvényt.

A legfontosabb cél, hogy növekedjen az erdőterület és megóvjuk nemzeti kincset jelentő erdeinket – indokolta az erdőtörvény közelmúltban történt módosítását kérdésre válaszolva Fazekas Sándor az M1 Ma reggel című műsorában. A földművelésügyi miniszter hozzátette, hogy ma jelenleg kétmillió hektár erdő van, melynek nagyobbik fele állami tulajdon, de jelentős, 800 ezer hektár magántulajdonban van.

50 milliárd forint áll rendelkezésre

„A cél, hogy 27 százalék legyen Magyarország erdősültsége az elkövetkező évtizedekben” – mondta el a tárcavezető. Ennek elérésének érdekében 50 milliárdnyi forint található a vidékfejlesztési programban, amiből 40 ezer hektár, Budapest méretű területet lehet erdősíteni.

„A magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni, hiszen ma már új erdő telepítése döntően a magánerdő területeknél lehetséges. Az állami területeket tulajdonképpen felhasználtuk” – emelte ki Fazekas.

A nem működő 200 ezer hektárt vonnák be a termelésbe

A magánerdő-tulajdonos elsődleges célja, hogy hatékonyan működtesse a saját erdejét, hisz abból akar megélni – mondta el Luzsi József. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) tiszteletbeli elnöke hozzátette: vannak olyan küszöb alatti erdőterületek és tulajdonosi arányok, melyek működtetése nem megoldott. Azért van az új erdőtörvény, hogy azt a 200 ezer hektár nem működő erdőt be tudjuk vonni a művelés alá. Ennek a hozadékát hasznosíthatja az állam és a tulajdonos – tette hozzá a szakember. Kiemelve, hogy mindez rengeteg munkahelyet teremthet.

Luzsi József szerint az új törvény csökkenti a bürokratikus terheket, gyakorlatilag visszaengedi az erdészt az erdőbe. Fazekas Sándor is az egyszerűsödést emelte ki, „jó néhány engedélyezési eljárás helyett elég lesz bejelentést tenni” – mondta el a miniszter.