Folyamatos településfejlesztések a Pannónia Szíve Programban

 

Finom bor, finom sör, finom pezsgő és rengeteg gyönyörű látnivaló? Ha erre vágyik, érdemes ellátogatnia Etyekre és a résztvevő településekbe.

A Váli-völgyben van egy kastély, a Váli-kastély az ürményi grófoké volt, aztán most visszakerült állami tulajdonba. Ez a kastély is része a Pannónia Szíve programnak. Ez az ország egyik olyan területe, ahol a legtöbb nemesi kastély van. A térségben elhelyezkedő kastélyok felújítása nagy forrást igényelne, de próbáltak olyan megoldást találni, ami mellett funkciót is adnak az épületek mellé. A magyar turizmus térképére még erőteljesebben szeretnék elhelyezni az etyeki térséget és a turisták idevonzása a cél – mondta Tessely Zoltán a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa az M1 Ma reggel című műsorában.

„Etyek Budapest szőlőskertje”

Etyeket választották ki a program zászlóshajójának. Amikor vizsgálták, hogy mi lehet a legjobb hívó szó, arra jutottak Etyek a legismertebb, hiszen a borfesztiválok és még sok más olyan programlehetőséget nyújt, amelyek a turisták idelátogatását erősíti – tájékoztatott a miniszterelnöki biztos.

A miniszterelnöki biztos elmondta: valami újat is szeretnének mutatni a borászatok mellett. A pezsgőkultúrát is szeretnék felkarolni ismét. A programban csaknem 20-25 település vesz részt. A legfontosabb pozitív adottság az, hogy Budapesthez nagyon közel van Etyek és a programban részt vevő települések. Ezért is az egyik szlogenje az a programnak, hogy „Etyek Budapest szőlőskertje” – ismertette Tessely Zoltán.

A kisebb és a nagyobb településeknek is vannak elképzelései a fejlesztésekről

Mint mondta: a területet megnézve láthatjuk, hogy nincs nagy ipari-gazdasági tevékenység. Tiszta a levegő és szép a táj, ezért a turizmust gondolták kézenfekvő eszköznek. Minden településen van valami, amire az ott élők nagyon büszkék, így a területfejlesztési elképzelésben – ami mostanra már egy majd 400 oldalas könyv – majdnem száz különböző lehetőséget soroltak fel.

Bicske lehet a másik központja a programnak, ahol egy sportkultúra felelevenítését is célként tűzték ki. Az óceán-járó pilóták itt szálltak le az Atlanti óceán átrepülése után, így ezt a kultuszt is szeretnék felemelni, a Batthány kastély környékét a fiatalok számára is elérhetővé tenni. A kastély mellett a csaknem utolsó polihisztor működött, aki egy csillagdát hozott létre.

Gánt, az egyik legkisebb település a részt vevők közül, ahol a Földtani Múzeum mellett a sváb kultúra bemutatását is erősíteni szeretnék – hangsúlyozta Tessely Zoltán.

A Pannónia Szíve Program további részleteiről a honlapon olvashatnak.