Éjjeli támadás: veszélyes precedenst teremthet a Kúria ítélete

 

Felmentettek egy férfit, aki utcai verekedés közben azért gyilkolt, mert megütötték. Borítékolható, hogy a tárgyalótermeken nagyon sokszor mentegetőznek majd ezt az ítéletet emlegetve. 2013-ban módosult a Büntető törvénykönyv, változtak a jogos védelemre vonatkozó szabályok is: a jogalkotó kimondott célja volt, hogy a megtámadottnak ne kelljen mérlegelnie, éjjel, fegyver, vagy több ember ellen úgy védekezhet, ahogy tud. A Kúrián most született meg az új szabály szerinti első ítélet. A Kékfény riportja.

H. Patrik kétségkívül embert ölt, jogilag mégsem gyilkos. Már öt bíró ítélkezett felette, hol felmentették, hol bűnösnek mondták ki, kapott már öt és félévet, de tizenkettőt is. Végül jogerősen ő nyert: ma már szabad ember, pedig tény, hogy öt éve egyetlen szúrással végzett egy 19 éves fiúval. A Kúria szerint önvédelemből, ezért nincs büntetés.

A végső döntést hozó legfőbb bíróság egyik vezetőjét, a halott fiú családjának ügyvédjét és a vádlott védőjét kérdezte A Kékfény arról, hogy hol a határa az önvédelemnek. A tényállás nem kérdés, vagyis soha senki nem vitatta, hogy mi történt azon a hajnalon Harsányban.

Már nem tudták megmenteni az életét

A borsodi község központjában kopjafa őrzi P. Norbert emlékét. 19 évesen őt ölte meg H. Patrik. Nem ismerte egymást a két fiatal, életükben először találkoztak azon az októberi szombat éjszakán. A késelő mentő-szakközépiskolába járt akkor Miskolcra, az egyik osztálytársa hívta őt a faluba szülinapi buliba. Többen ünnepeltek, iszogattak. Norbert a helyi focicsapat oszlopos tagja volt, mindenki ismerte és mindenki kedvelte a mindig mosolygó fiút. Ő a rokonaival, barátaival bulizott aznap. Egy kocsmában múlatták az időt.

Aztán összefutott a két részeg társaság. Beszólogattak egymásnak, aztán dulakodás alakult ki, kakaskodtak, majd kölcsönös rugdosódás következett. Fitogtatták az erejüket. Az egyik oldalon csak Norbert jutott el a tettlegességig. Tulajdonképpen egyedül, ahogy mondani szokták, egy az egy ellen sorban megverte két ellenfelét a másik oldalról. Patrik nem szólt bele a konfliktusba, kimaradt az egészből, ezt azzal is jelezte, hogy átment az út túloldalára. Közben a focista kicsit távolabb összerugdosott egy másik fiút, az földre került, Norbert pedig ekkor pécézte ki magának Patrikot. Ő még nem kapott tőle.

Hátulról lépett oda hozzá, rögtön térdhajlékon rúgta, az ellenfél erre szembefordult vele, a helyi srác úgy ütötte arcon. Patrik zsebében kés lapult, ezt azonnal elő is rántotta, majd az ítélet szerint kaszáló mozdulattal megszúrta vele Norbert szívét. A támadó még mindig feltartott kezekkel folytatta volna a küzdelmet, mire a tomporát is megsebezte Patrik. Egyes tanúvallomások szerint közben azt vetette oda, ezt nem kellett volna. A focista pillanatokon belül összeesett.

A mentőtanonc és a társai siettek a segítségére. Küzdöttek az életéért, amíg a rendes mentők ki nem értek a helyszínre. A kórházba már nem jutottak el Norberttel, a mentőben meghalt. A támadóból áldozat, a megtámadottból tettes lett. Elfogták őt a rendőrök, előzetesbe került.

Volt itt minden

Lichy József, a sértetti jogi képviselője szerint ez volt az az eljárás, ahol minden volt, ami eljárási értelemben összejöhet.

A Miskolci Törvényszék először felmentette Patrikot, mert úgy látták, önvédelemből ölt. Aztán az ítélőtábla megsemmisítette azt a döntést, és kezdődött minden elölről. Utána már 12 évet kapott a vádlott emberölésért, amit 5 és fél évre enyhítettek másodfokon. Közben változott a Büntető törvénykönyv, például a jogos védelem szabályozása is. Ezek után jött a harmadfok, vagyis a Kúria megfellebbezhetetlen ítélete, a jogerős felmentés.

Lichy szerint a törvény betűje „nagyon be lett tartva”, bizonyos szempontból tehetett volna mást a bíróság. Nem véletlen, hogy a különböző bíróságok több különbözőféle ítéletet hoztak – vélte.

A támadó viseli a kockázatot

A magyar nem precedensjog, de ez a döntés meghatározza majd a hasonló esetek megítélését, mondta a Kúria büntetőkollégiumának vezetője.

Az az üzenete, hogy aki éjjel nekiáll rugdosódni, meg ököllel ütni, az számoljon vele, hogy védekezni fognak vele szemben – magyarázta Székely Ákos.

A kollégiumvezető szerint fontos mozzanat, hogy Patrik nem vett részt a konfliktusban, arrébb is állt a csetepatétól. Az előzmények ebben az esetben amúgy is lényegtelenek. Csak az a pillanat számít jogilag, amikor a megszúrt fiú hátulról belerúgott a mentő-szakközépiskolásba. A másik kulcsfontosságú elem a napszak. Az új Btk. bevezette az úgynevezett szituációs jogos védelmet. Éjszaka minden más. Alapelv, hogy nincs kitérési kötelezettség, és a támadó viseli a támadás kockázatát.

Éjszaka bármilyen eszköz megengedett

Úgy tekinti a jog, hogy olyan, mintha az életére törtek volna. Védekezzen, mentse az életét, ahogy tudja, és hogyha így sül el a dolog, akkor nem lesz érte megbüntetve – mutatott rá Székely Ákos.

Magyarul éjszakai támadásnál még csak nem is vizsgálják az arányosságot. Ha valakire bizonyíthatóan éjjel törnek rá, az lényegében bármilyen eszközzel védekezhet. A kollégiumvezető azt mondta, ha ugyanaz nem éjjel, hanem nappal történik Harsányban, vizsgálni kellett volna az arányosságot, és akkor a vádlottat elítélik, mert nem beszélhettünk volna önvédelemről.

Vagyis amit éjszaka lehet, napközben nem. Éjjel akkor is leszúrható, de le is lőhető a támadó, ha az amúgy fegyvertelen. Nem számít, hogy ki az erősebb, nem számít a súlycsoport, még a tetthely sem. Az lehet az otthon, de az utca is.

Kálmán Árpád ügyvéd szerint a bírók nem szerették ezt megállapítani. most is ódzkodnak, amennyire lehet. Ez is oka volt annak, hogy bírói mérlegelést nem tűrő elemeket is építettek a szabályozásba – emlékeztetett.

Norbert szüleinek ügyvédje tudomásul veszi a Kúria döntését, nem is tehet mást, de nem ért vele egyet. Lichy József igazságtalannak tartja a végzést. Szerinte Patrik nem önvédelemből szúrt. Nem vonta ki magát teljesen a kakaskodásból, ott maradt, nem békített, hanem várt.

Székely Ákos úgy vélte, a férfi lehetett volna egy járókelő is. de ugyanahhoz a csapathoz tartozott – ennek nincs jelentősége. Nem ment el onnan, ott állt. Hát hova ment volna, nem is ismerte a környéket – tette fel a kérdést.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az emberek nem értik  

Harsányban megdöbbentek a Kúria ítéletén. Sokan nem értik, hogy hogyan lehet önvédelem az, amikor fegyvertelen embert szúr le valaki egy ütés után.

Az utcán értetlenkednek. Patrik ezek szerint ártatlan, holott eleve késsel a zsebében ment el bulizni. Kálmán Árpád azért ehhez hozzátette, hogy az nem akármilyen kés volt, hanem családi vonzódása volt kifejezetten ahhoz az egyhez, csak azt horda magánál.

Patrik védője is tragédiának tartja azt, ami történt. Csak vesztesei vannak az ügynek. Harsányban a gyászoló szülőkkel éreznek inkább együtt. Ők 19 évesen eltemették a gyereküket.

A harsányiak szerint fiatalok tipikus kocsmai balhéjának nem szabadna így végződni, és ha már belehal valaki a vitába, legalább legyen büntetés. Mert szerintük ez így igazságtalan, és veszélyes precedens.

Kihasználják a precedenst?

Lichy József arról is beszélt, hogy lesznek olyan esetek, amikor ezt esetleg kihasználják, és a jogos védelem látszatát keltve állnak bosszút esetleg a haragosukon.

Az nyer, aki megvárja az első ütést, mert utána már szabad a pálya, legalábbis éjszaka. Vajon életszerű az, hogy valaki szóban addig provokál valakit, mondjuk, anyázza, átkozza, amíg a másiknál elszakad a cérna, és támad? Na, ilyenkor is meg lehet őt ölni. Székely Ákos szerint viszont a főszabály alapján emberre nem támadunk, akármennyire is felbosszant valakit.

Hiába az éjszaka, azért nem minden önvédelem. Például, ha mindkét fél elfogadja a kihívást, vagyis az a helyzet, amikor kölcsönösen felveszik a kesztyűt. Akkor sincs jogos védelem, ha a támadásnak már vége, és utána csapunk vissza, ahogy azt is elítélik majd, aki egy ütésre úgy reagál, hogy utána lekaszabolja az ellenfelet, vagy akkor is üti egy bottal a fejét, ha az már földön fekszik.

Norbert még mindig csak 24 éves lenne, ha élne. Patrik most úgy tudjuk, külföldön él, ott dolgozik az apjával. Összesen majdnem két évet ült börtönben, mint utóbb kiderült, jogilag ártatlanul. Ezért bánatpénz jár neki, védője azt mondja, mindenképpen perlik majd az államot kártalanításért.