The Manila Times: Orbán kormánya a világpolitika középpontjába helyezte a családot

 

Hosszú véleménycikkben méltatja a magyar családpolitikát a Családok budapesti világtalálkozója kapcsán a Fülöp-szigeteki lap publicistája. A hazai támogatási rendszer előnyei mellett kiemeli, hogy a hivatalos magyar részvétel létrehozott egy újfajta együttműködést a kormányok és a hazai, valamint nemzetközi családszervezetek között az emberi élet, a család és a házasság védelmében.

A Családok Világkongresszusának (WCF) háromnapos budapesti találkozóján „sikerült a család kérdését az európai politika határvidékéről a középpontjába helyezni; a rohamot Orbán Viktor és kormánya vezeti” – kezdi beszámolóját Francisco S. Tatad lelkész. És Európa után az egész világnak is csatlakoznia kell – teszi hozzá írásában, mely A család került a világpolitika középpontjába címet viseli.

A szerző kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök a Trumppal és európai vezetőkkel zajló NATO-csúcs előtt talált időt rá, hogy megnyissa a kongresszust. Ezt követően pedig Balog Zoltán miniszter és Novák Katalin államtitkár bábáskodása mellett zajlott a konferencia – teszi hozzá.

Világméretű szövetség magyar vezetéssel

Megemlíti, hogy a „családbarát politikai vezetők” kiváló beszédeket tartottak a magyar és európai demográfiai helyzetről, „de a hivatalos magyar részvétel a WCF-ben, ami egy vallásközi kezdeményezés, úgy tűnik, hogy létrehozott egy újfajta együttműködést a kormányok és a hazai, valamint nemzetközi családszervezetek között az emberi élet, a család és a házasság védelmében. Mindez komoly támogatást kapott sok európaitól, akik ugyanazokat a problémákat látják: a születésszám-csökkenés, diszfunkcionális házasságok, abortusz, azonos neműek közötti kapcsolat, és további témába vágó problémák. Ugyanakkor más kormányok úgy érezhetik, hogy nem könnyű a magyar kezdeményezés mögé beállni”.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az új szerződés

„Budapesti szerződés”, azaz a kongresszus zárónyilatkozatát hosszasan idézi a szerző, mely magában foglal a miniszterelnök és a kormány tagjainak beszédéből is gondolatokat. „A család természetes és alapvető egysége a társadalomnak, része a teremtett világnak, valódi erőforrása a szabadságnak és az eredményes demokrácia alapja. A természetes család a házasság kötelékével kezdődik, amely egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége annak érdekében, hogy gyerekeik szülessenek. A család minden politikai párt felett áll, ezért megérdemli minden kormány védelmét”.

Kiemeli, hogy a Családok budapesti világtalálkozójának köszöntőbeszédben külön említést tettek az Európán kívüli résztvevőkről, „mely egyik vitathatatlan bizonyítéka a vallásokon és kultúrákon átívelő világméretű támogatásának a természetes családnak”.

Ezt követően közli a budapesti beszédének leiratát, melyben a többi között kifejti:

  • Európában szedte a legnagyobb vámot a politikai és kulturális támadás a kereszténységen és a családon
  • A szegény államoknak össze kell fognia az erős államok minden életellenes és családellenes előírása ellen
  • Az emberi élet szentségét vissza kell helyezni fogyasztói szemlélet által vetített „jólét” elé, és ennek minden emberben, házasságban és otthonban meg kell történnie