Novák Katalin: Magyarország a belső erőforrásaira támaszkodik

 

A jelenlegi migrációs válságban fontos hangsúlyozni, hogy Magyarország a külső erőforrások helyett belső erőforrásokra támaszkodik, a kormány magyar embereket és családokat szeretné támogatni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Családok budapesti világtalálkozójának szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta, a szerdai kormányülésen elfogadtak egy családvédelmi programot, amely több új intézkedéssel segíti a családokat jövő évtől.

Az új döntéseket ismertetve közölte, a mintegy 116 ezer diákhitel-tartozással rendelkező nőnek szól az a lehetőség, hogy 2018. január 1-jétől az első gyermek esetében a várandósság harmadik hónapjától kezdve három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését. A második gyereknél nemcsak felfüggesztik, hanem el is engedik a tartozás felét, míg a harmadik gyerek esetében teljes mértékben elengedik a tartozást.

Hozzátette, a már meglévő gyerekeket is beszámítják ennél a lehetőségnél, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

Budapest, 2017. május 25. Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész és férje, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész gyermekeikkel a Családok budapesti világtalálkozójának első napján megrendezett demográfiai fórumon a Budapest Kongresszusi Központban 2017. május 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők terheit is szeretnék mérsékelni, ennek érdekében jövő évtől egy-egy millió forintot elengednek a családok tartozásából harmadik és további gyerekek vállalása esetén – mondta az államtitkár.

Megjegyezte, ez a lehetőség az újonnan felvett családi otthonteremtési (csok) hitelekre nem vonatkozik.

Elmondta: a hallgatói vagy diplomás gyedet 2018-tól egy év helyett már két évig lehet igénybe venni.

Újabb bölcsődefejlesztési program indul

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy újabb bölcsődefejlesztési program indul annak érdekében, hogy minden településen vagy annak közvetlen környezetben legyen valamilyen típusú bölcsőde. Az eddigi fejlesztési forrásokon túl erre még további tízmilliárd forintot fordítanak a jövő évi költségvetésben – fűzte hozzá.

Közölte, a magyar családtámogatási formák közül kettőt megnyitnak azon családok előtt, akiknek külföldön születik magyar állampolgárságú gyereke. Így jövőre már nekik is jár a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatást, valamint ők is jegyezhetnek babakötvényt és megkapják az ehhez járó 42 500 forintos induló tőkét.

Ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, gondolkodnak azon, hogyan tudnák igénybe venni ezeket a lehetőséget azon határon túli magyarok, akiknek nehézségbe ütközik felvenni a magyar állampolgárságot.