Majdnem kétmilliárd jut fiatalok droghasználatának megelőzésére

 

Csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Legyen más a szenvedélyed! 2. című projektjének keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) három államtitkára szerdán Budapesten.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, liberális kormányzatokkal szemben ők nem az ártalomcsökkentésben hisznek, hanem a felépülésközpontú megközelítésben, a szermentes életben. Olyan Magyarországot szeretnének, ahol nem jelent veszélyt a fiatalokra a kábítószerek terjedése. Úgy fogalmazott, hogy a tanulást és a munkavállalást is negatívan érintheti a szellemi és a fizikai leépülés.

Kábítószerfüggők használt fecskendői. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kábítószerfüggők használt fecskendői. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Legyen más a szenvedélyed! 2. elindítása minden magyar fiatalnak jó hír, és illeszkedik a kormány drogmegelőzési politikájába – hangsúlyozta Rétvári Bence. Szerinte a legfontosabb azon fiatalok megerősítése, akik nem kerültek be a veszélyt jelentő körbe, és kábítószerek nélkül élnek.

Úgy fogalmazott: folyamatos a versenyfutás az újabb és újabb szerek kitalálóival. Mára a használat mintegy ötven százalékát ezek a dizájnerdrogok teszik ki; fontos lépés, hogy már nem kormány-, hanem miniszteri rendeletben sorolják fel ezeket. Több mint hetven hatóanyag került fel a jegyzékre az elfogadása óta – közölte Rétvári Bence.

Életkezdéshez kapnak igazi segítséget a gyermekvédelmi nevelésben részesülők

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nevezte a legfontosabbnak, hogy ne csupán lakhatást, hanem valódi életkezdési esélyt kapjon a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő mintegy huszonháromezer fiatal. Megjegyezte, hogy a nagy intézményeket be fogják zárni, folyamatosan térnek át a nevelőszülői hálózat kiterjesztésére.

Az életkezdési esélyeket többféleképpen is támogatja a kormány – hangoztatta. Képességeket biztosítanak, hiszen az érintetteket az a veszély fenyegeti, hogy nem alakulnak ki a “családi funkciókhoz”, a háztartásvezetéshez, a pénzkezeléshez szükséges jártasságaik.

A most kiírt pályázat a prevenció erősítésével tud majd áttörést hozni a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülők életében, akik társadalmi integrációra kapnak esélyt – vélekedett. A Legyen más a szenvedélyed! 2.-ben a partnerek alapvetően az intézményfenntartók, az üzemeltetők – ismertette Czibere Károly.

Pályázni június 30-ig lehet

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az uniós társfinanszírozású projekt keretében várhatóan mintegy húsz pályázót, fenntartót tudnak támogatni, mindegyiket 50-150 millió forinttal.

A végrehajtásra két év áll rendelkezésre. Pályázni már múlt szerda óta lehet, egészen június 30-áig, döntést a nyáron terveznek hozni. További információ a kormányzati fejlesztéspolitikai portálon, a palyazat.gov.hu címen érhető el – ismertette.

Támogatható egyebek mellett szemléletformáló, prevenciós előadások, képzések szervezése és lebonyolítása, valamint a kábítószer-használat negatív következményeit bemutató kiadványok elkészítése is.

A hangsúly a megelőzésen van: a cél, hogy a problémáikra minél kevesebben keressenek választ a káros szenvedélyekben. A jövőt a fiatalok jelentik, ezért a lehető legnagyobb figyelmet kell rájuk fordítani; az erős Magyarországnak erős fiatalokra van szüksége – mondta. A Legyen más a szenvedélyed! 2. azokra összpontosít, akik nem rendelkeznek családi védőhálóval; őket sem lehet egyedül hagyni – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen választ ad a projekt a dizájnerdrogok terjedésére, Rétvári Bence közölte: minden kábítószert ugyanúgy kezelnek. Egyértelműen a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, aki pedig már érintett, annak az egészségügyi ellátórendszeren keresztül nyújtanak segítséget.

Egy másik kérdező arra volt kíváncsi, hogy áll a nemzeti drogstratégia célkitűzésének, a kábítószermentes Magyarország elérésének a megvalósítása. Az Emmi parlamenti államtitkára úgy felelt, hogy sokat cselekedtek: szigorították a büntető törvénykönyvet, “utolérhetővé tették” a dizájnerdrogokat, uniós pályázatok kiírásával többletforrásokat biztosítottak a prevencióra, valamint megerősítették mind a szociális intézményrendszert, mind az egészségügyet.

Szavai szerint “a korábban is ismert” kábítószerek fogyasztása egyértelműen csökkent, a problémát a dizájnerdrogok jelentik. Ezek sokkal veszélyesebbek, ezért fontos a prevenció, az elrettentés, a figyelemfelhívás – emelte ki.

Czibere Károly egyetértett azzal, hogy a szegregátumokban tapasztalható dizájnerdrog-fogyasztás problémája korábban ismeretlen volt, és ő is utalt arra, hogy a “hagyományos” kábítószerek fogyasztása jelentősen visszaesett a kutatások szerint.

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak a Magyar Liberális Párt megközelítéséhez, amely liberalizálná a marihuána használatát, Rétvári Bence leszögezte: teljes mértékben elutasítják a felvetést. Úgy vélekedett, a “kapuk” megnyitása a “kábítószeres életformára” ösztönzi a fiatalokat. A kormány abban hisz, hogy a megelőzés a legfontosabb – hangoztatta.