Robbantásos merénylet Manchesterben - összefoglaló

 

A terrorcselekmény a Manchester Arénában történt egy koncert után. A merényletnek 22 halálos áldozata van és 59 sérültet kezelnek kórházban. A robbantást egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, melynek következtében ő maga is meghalt - közölte a brit rendőrség.

Összefoglaló az éjszakai manchesteri merényletről: 

  • Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben hétfő éjjel történt terrorcselekményt egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén,
  • a halálos áldozatok száma 22 fő, 59 sebesült van, többségük fiatal
  • az elkövető maga is meghalt a robbanásban,
  • nem tudni, hogy az illető egyedül hajtotta-e végre a támadást a manchesteri fedett aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén, vagy voltak segítői,
  • magyar áldozat egyelőre nem ismert a merénylet kapcsán – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter,
  • a londoni magyar nagykövetség ügyeleti száma: 0044 207201 3440 
  • az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte az Akbar Irak internetes portál.
  • A manchesteri események miatt a Vodafone minden, az Egyesült Királyságban roamingoló ügyfele 10 ezer forint jóváírást kap a május 22-én 22.00 és május 23-án 22.00 óra közötti hívás- és sms forgalmából – közölte a Vodafone.


Egyetlen merénylő lehetett

Őrizetbe vettek a brit hatóságok kedden egy 23 éves férfit az előző éjjel a manchesteri rendezvényközpontban elkövetett, 22 ember életét kioltó, 59 embert megsebesítő robbantással összefüggésben. Theresa May brit miniszterelnök szerint a biztonsági szolgálatok tudják, hogy ki követte el az öngyilkos merényletet, de ezt a nyomozás jelenlegi szakaszában még nem fedhetik fel.

A robbanás Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt a 21 ezer férőhelyes, fedett Manchester Arena rendezvényközpont bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a házi készítésű pokolgéppel végrehajtott robbantás után pánik tört ki.

A manchesteri rendőrség a Twitteren közölte, hogy őrizetbe vettek egy 23 éves férfit Manchester déli részében.

A brit kormányfő a válsághelyzeti tanácskozó testület, a COBRA értekezlete utáni sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség és a biztonsági szolgálatok meggyőződése szerint egyetlen merénylőről van szó, de folyik a vizsgálat annak kiderítésére is, hogy az elkövető egyedül vagy valamely csoport tagjaként cselekedett.

Egy nyolcéves kislány is az áldozatok között

Az áldozatok nemzetiségét egyelőre nem közölték. A sebesülteket ápoló intézmények nyilatkozataiból az derül ki, hogy sokan még nincsenek túl az életveszélyen, a halálos áldozatok száma növekedhet.

A Press Association (PA) brit hírügynökség által közreadott, keltezetlen kép Saffie Roussosról, a manchesteri terrorcselekmény egyik áldozatáról. (MTI/EPA/Jerome Favre)

Theresa May közölte: nem fér kétség ahhoz, hogy terrortámadás történt Manchesterben, olyan “hideg számítással” elkövetett merénylet, amelynek elkövetője a brit társadalom legfiatalabb tagjait vette célba.

A koncert közönségében nagyon sok tizenéves, illetve gyermek is volt, és a rendőrség tájékoztatása szerint a sérültek, illetve a halálos áldozatok között is vannak gyerekek. A legfiatalabb azonosított áldozat egy nyolcéves kislány.

A sérülteket nyolc manchesteri kórházban kezelik

Theresa May keddi nyilatkozata szerint a sérülteket nyolc manchesteri kórházban kezelik; közülük soknak az állapota válságos.

A londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint emellett emelt létszámú, fegyveres és fegyvertelen rendőrökből álló egységek kezdenek “megnyugtató célú, jól látható” járőrözést London kiemelt körzeteiben és olyan negyedeiben, amelyeket rendszerint tömegek látogatnak. A Scotland Yard bejelentette azt is, hogy már megkezdte a hétvégi londoni sportesemények rendőri biztosítási terveinek teljes felülvizsgálatát, különös hangsúlyt helyezve a Wembley stadionra, ahol szombaton az angol kupadöntőt játsszák. Ide az eredetileg tervezettnél több fegyveres rendőrt vezényelnek.

A közlemény szerint mindemellett általánosságban is erősítik a fegyveres rendőri jelenlétet Londonban, annak érdekében, hogy “a brit főváros a merénylőjelöltek számára a lehető legellenségesebb környezetté váljon”.

Felfüggesztették a választási kampányt

Theresa May és Jeremy Corbyn, az ellenkézi Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a választási kampányt “további rendelkezésig” felfüggesztik. A Skót Nemzeti Párt (SNP) szintén jelezte, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nagy-Britanniában június 8-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat.

May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA. A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője a 19 emberéletet követelő manchesteri robbantást követően, bejelentette, megbeszélést folytatott Theresa May miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy a választási kampányt felfüggesztik. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését a mentőszolgálatoknak.Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy a főváros Manchester mellett áll a tragédiában.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) a Twiterre feltett üzenetében jelentette be, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök döbbenetének adott hangot a “Manchesterből érkező, szívszorító hírek miatt”, és elítélte a “barbár támadást”.

Nagyon súlyos terrorcselekmény

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Az Iszlám Állam magára vállalta a terrorcselekményt

Theresa May azt mondta: továbbra is a második legmagasabb terrorkészültségi szint érvényes Nagy-Britanniában, de a belső elhárítás – MI5 – kötelékében működő egyesített terrorizmus-elemző központ (JTAC), amelynek hatáskörébe tartozik a javaslattétel a készültségi szint módosítására, folyamatosan tanulmányozza a helyzetet.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet – a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül – kedd kora délután jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett kedden a manchesteri robbantás elkövetőjeként. A közösségi portálokon közzétett videofelvétel szerint “a kalifátus egyik katonája képes volt egy robbanószerkezetet elhelyezni, ahol Manchester városában a keresztesek összegyűltek”.

A közlemény szerint a támadás célja “Isten vallásának a megbosszulása, a hitetlenek megfélemlítése és a muszlimok földjén elkövetett támadásaik viszonzása” volt. A közlemény további merényleteket helyezett kilátásba.

Az éjszaka több mint 400 rendőr dolgozott a terrortámadás körülményeinek felderítésén és a helyszín biztosításán. Londonban hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket.

Az ifjúság és szabadság ellen irányuló támadásnak tűnik

Általában az ifjúság és a szabadság ellen irányuló “kegyetlen támadásnak” tűnőnek nevezte Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a manchesteri robbantást. ”Ez az incidens, ez a támadás különösen aljas, különösen szörnyű, mert úgy tűnik, hogy kifejezetten tizenévesek, ártatlan emberek ellen irányult. Nincs elítélendőbb, mint gyerekek meggyilkolása” – jelentette ki.

Részvétüket fejezték ki a kormány- és államfők

Részvétét fejezte ki brit partnereinek és az áldozatok hozzátartozóinak Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar pártok is.

Angela Merkel német kancellár közleményében leszögezte: Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen. Frank-Walter Steinmeier államfő közleményében azt írta, hogy megrázták a “gyilkos merényletről” szóló hírek, és “ezekben a tragikus pillanatokban különösen szoros a brit néphez fűződő kapcsolatuk”.

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy a francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen. Édouard Philippe francia miniszterelnök “a leggyávább terrorizmusnak” minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy azzal szándékosan gyermekeket vettek célba. A merénylet áldozatainak tiszteletére Párizsban kedd éjféltől lekapcsolják az Eiffel-torony fényeit. Tisztelegtek a merénylet áldozatai előtt a cannes-i filmfesztivál résztvevői is.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: mélyen megrázta, hogy a terrorizmus ismét félelmet akar gerjeszteni ott, ahol örömnek kell lennie. “A gyáva támadások csak tovább erősítik elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk az ilyen gyalázatos cselekmények elkövetőinek legyőzésén” – fogalmazott.

Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki mély részvétét a terrormerénylet miatt, és “megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel”.

Andrzej Duda lengyel államfő részvétnyilvánító levelében azt hangsúlyozta, hogy a terrorizmus a civilizációnkat érő halálos kihívás, és közösen kell fellépni az európai értékek védelmében.

Mély megrendülését fejezte ki a cseh kormány, és sürgette a robbantás hátterének mihamarabbi felderítését és a tettesek szigorú felelősségre vonását.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el a robbantást. Trump “gonosz veszteseknek” nevezte a terroristákat. “Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést… Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Elítélte a támadást a japán kormány szóvivője is. “Ha ez egy terrorista támadás volt, akkor iszonyatos, semmivel nem igazolható, és Japán szigorúan elítéli” – mondta Szuga Josihide, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, továbbá együttérzését a brit néppel. Hszi Csin-ping kínai elnök – a helyi állami média szerint – a tragédia után részvéttáviratot küldött II. Erzsébet brit királynőnek.

Elítélte a manchesteri terrortámadást és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjai felé Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A miniszterelnök rövid bejegyzésében mielőbbi felépülést kívánt a robbantás sebesültjeinek.

“Nyomorult tett” – így nevezte a támadást a spanyol külügyminiszter egy hétfő reggeli fórumon, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére. Alfonso Dastis hangsúlyozta: “nem állunk meg”, amíg a terroristák börtönbe nem kerülnek.

További biztonsági intézkedések

New York amerikai szövetségi állam hatóságai a manchesteri robbantás hatására megerősítették a biztonsági intézkedéseket az állam, de különösen a New York-i metropolisz kényes pontjain, mindazonáltal hozzátették, hogy nincs tudomásuk az Egyesült Államokat fenyegető konkrét támadásról.

Óvatosságból megerősítették a rendőrjárőröket a metróállomások és a repülőterek környékén – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója. Ő is Turnbulléhoz hasonló szavakkal ítélte el a “feltehetőleg terrorista cselekményt”, és szintén kifejezte szolidaritását a brit néppel.