Nógrádi: Ez áll Trump utazásának hátterében

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elemezte azt, hogy Donald Trump amerikai elnök Szaúd-Arábia látogatott első hivatalos útja alkalmával.

Arra a kérdésre, hogy miért pont Szaúd-Arábia volt az első célpont, több választ adott. Egyrészt azért, mert Szaúd-Arábia az Egyesül Államok legfontosabb térségi szövetségese, másrészt pedig azért, mert az elmúlt öt évben ez volt az az ország, amelyik a világon a leggyorsabban fegyverkezett. A harmadik az, hogy rengeteg közös pont van Szaúd-Arábia és Izrael között, hiszen közös ellenségnek tekintik a síita Iránt. Szaúd-Arábia rendkívül ügyesen, 55 állam- és kormányfőt hívott össze Donald Trump látogatása alkalmából – tájékoztatott Nógrádi György.

„Arab vagy muzulmán NATO-t” akarnak létrehozni?

Megpróbálnak létrehozni egy „arab NATO-t, vagy muzulmán NATO-t”. Az, hogy ez jó megfogalmazás-e, lehet vitatkozni, de aki a világban számít és arab, illetve muzulmán vezető – a síitáktól eltekintve – akiket nem hívtak meg, az ott volt ezen a találkozón – véli a szakértő.

Mint elmondta: eddig minden amerikai elnök előállt egy közel-keleti béketervvel, de meglátjuk, hogy a mostani esetben mi lesz. Trump belpolitikai helyzete miatt szüksége van a külpolitikai sikerekre, ez az út talán az lesz – fogalmazott a szakértő. Az elnök sehol nem mondta ki azt a fogalmat, hogy „iszlám terrorizmus”, csak azt, hogy terrorizmus. Meglátjuk, hogy mit hoznak a további látogatások, és hogy értékeli az amerikai politikai elit és közvélemény az utazás sikerességét – tette hozzá Nógrádi.

Rijád, 2017. május 21. Donald Trump amerikai elnök (j) és Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir al-Szabáh sejk, kuvaiti emír tárgyal Rijádban 2017. május 21-én. Trump első hivatalos külföldi körútja során előző nap érkezett Szaúd-Arábiába. (MTI/AP/Evan Vucci)

Trump hátat fordít az iráni atom-megállapodásnak?

Nógrádi szerint a két ország nem szokta explicit kimondani, hogy Irán a közös ellenség, de Trump kimondta. Ezáltal egy közös nevezőt húzott a két ország között. 12 évig tárgyalt egymással Irán vezetése a biztonsági tanács öt állandó tagja és Németország, amíg megkötötték az atomalkut. Ezt három erő ellenezte kezdettől fogva: Izrael, a szunnita világ jelentős része és az amerikai republikánusok. A republikánusok kormányra kerültek és most a szunnita világ térségi központjában, Szaúd-Arábiában tett látogatást az amerikai elnök. Ennek alapján nyilvánvaló az, hogy az atomalkut ellenzi Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Néhány hét-hónap múlva kiderül, hogy milyen bel- és külpolitikai hatásai lesznek Donald Trump körútjának – állapította meg.

A siker mögött látni kell a kérdőjeleket

Emlékeztetett: az Egyesült Államok a történelem legnagyobb fegyvereladását hajtotta végre Szaúd-Arábia felé. Egyértelműen Irán ellen fegyverkezik, azonban azt sokan nem tudják, hogy Szaúd-Arábia kőolaj- és földgázmezőinek jelentős részén síita kisebbség lakik és gazdaságilag nem áll olyan fényesen az ország, mint néhány évvel ezelőtt. A siker mögött látni kell a kérdőjeleket – fogalmazott a szakértő.

1945 óta egy békés nap sem volt, azonban az út arra is jó, hogy az izraeli mellett a palesztin álláspontot is megértse az amerikai elnök – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.