Trump megérkezett Jeruzsálembe a béketárgyalások újraindítására

 

Megérkezett Izraelbe Donald Trump amerikai elnök. Két napos látogatásának legfontosabb célja a három éve elakadt palesztin-izraeli békefolyamat újraindítása. Sokan úgy vélik, hogy Trump, a békefolyamat érdekében, olyan engedményeket kérhet az izraeli kormányfőtől, ami belpolitikai válsághoz vezethet a zsidó államban. Az elnök tegnap Szaúd-Arábiában mondott beszédet arab és muszlim vezetőknek a terrorellenes küzdelem kihívásairól.

Hétfőn érkezett meg Donald Trump nyolcnapos körútjának második állomására, Izraelbe. Az amerikai elnököt Reuvén Rivlin izraeli államfő valamint Benjamin  Netánjáhu miniszterelnök vezetésével a teljes izraeli kabinet köszöntötte.

Fotó:  EPA/JIM HOLLANDER

Fotó: EPA/JIM HOLLANDER

Trump két napos látogatása alatt izraeli és palesztin vezetőkkel is tárgyal majd. Az elnök az izraeli-palesztin békeszerződés “végső tárgyalásának” nevezte a kulcsfontosságú tárgyalásokat, de a részletekről nem osztott meg további információkat. Azt mondta, hogy a döntéseket inkább a két félre hagyja a közvetlen tárgyalások alatt.

Óriási biztonsági készültség Jeruzsálemben

Az amerikai elnök jeruzsálemi látogatását óriási biztonsági készültség előzte meg. A város egyes részeit és útvonalait teljesen lezárták. A Dávid király szálloda körül rengeteg kommandós és rendőr járőrözik bombakereső kutyákkal – itt száll meg ugyanis az amerikai elnök és ez lesz a helyszíne a legtöbb hivatalos találkozónak is.

Az amerikai elnök sokkal engedékenyebbnek bizonyul az izraeli telepek kérdésében, mint elődje. Trump Obamával ellentétben nem a telepek létezését kritizálta, hanem bővítésüket, amely véleménye szerint alááshatja a békefolyamatok új szakaszát.

“Összesen 10 ezer ember biztosítja a látogatást, köztük titkos ügynökök, a terrorelhárítás tisztjei és határőrök. A biztonsági intézkedéseket az amerikai delegációval összehangoljuk” -magyarázta az izraeli rendőrség szóvivője.

Trump vizitje előtt Szaúd-Arábiában 55 muszlim többségű ország vezetője előtt tartott beszédet. Ez főként a terrorizmus és az iszlám szélsőségesek elleni harcról szólt. Arra is kitért azonban, hogy mit szeretne elérni körútja következő állomásain.

“Elutazom Jeruzsálembe és Betlehembe, majd a Vatikánba, meglátogatom az ábrahámita vallások néhány legszentebb helyét. Ha ezek a vallások együtt tudnak működni, akkor lehetséges a béke a világban – az izraeliek és palesztinok között is” – mondta az amerikai elnök.

Trump novemberi megválasztása után nemsokkal céljául tűzte ki a palesztin-izraeli konfliktus megoldását, a célja az, hogy tető alá hozza minden idők legnagyobb közel-keleti békemegállapodását. Találkozóinak ezért várhatóan kiemelt témája lesz a három éve elakadt békefolyamat újraindítása.

Az amerikai elnök hétfőn az izraeli államfővel és miniszterelnökkel, kedden pedig Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal.

onald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump, miután megérkeztek a lodi Gurion repülőtérre 2017. május 22-én.(MTI/EPA/Abir Szultan)

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump, miután megérkeztek a lodi Gurion repülőtérre 2017. május 22-én.(MTI/EPA/Abir Szultan)

Trump lehet az utolsó esély

Egyes megfigyelők szerint a palesztin elnöknek talán Donald Trump az utolsó reménye a palesztin-izraeli békére, más elemzők pedig úgy vélik, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnek aggodalomra is lehet oka, mert az amerikai elnök a békemegállapodás esélyéért akár olyan engedményeket kérhet tőle, amelyek belpolitikai válsághoz vezethetnek a zsidó államban. Donald Trump a hatodik amerikai elnök, aki a zsidó államban tárgyal. Elődje, Barack Obama csak elnöksége végén, 2014-ben látogatott el Izraelbe.