Elhunyt Arany Tibor szabadságharcos

 

Május 20-án reggel, hosszan tartó betegség után, 84 évesen elhunyt Arany Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnökségi tagja – tudatta az elhunyt családja.

Arany Tibor huszonhárom esztendős korában részt vett az 1956-os forradalomban és szabadságharcban. Emiatt menekülnie kellett. Embert próbáló erőveszítések árán sikerült átszöknie a határon.

45 évig élt Amerikában, de ott is minden tőle telhetőt megtett itthon maradt bajtársaiért – fáradtságot nem ismerve és anyagi áldozatokat is hozva – mindenkor megtartotta magyarságát. Csak testben hagyta el az országot, lélekben nem.

Budapest, 2007. október 28. Arany Tibor, a Pesti Srác Alapítvány kuratóriumi tagja beszél, amikor az 1956-os forradalom 51. évfordulója alkalmából a Kossuth téri '56-os emlékhelynél, a jelképes sírnál új zászlót avatnak az elhasználódott helyett. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2007. október 28.
Arany Tibor, a Pesti Srác Alapítvány kuratóriumi tagja beszél, amikor az 1956-os forradalom 51. évfordulója alkalmából a Kossuth téri ’56-os emlékhelynél, a jelképes sírnál új zászlót avatnak az elhasználódott helyett.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egyik létrehozója volt a Pesti Srác Alapítványnak, s hazatelepülve első útja Erdélybe vezetett. Nagyajtán saját költségén rendbe hozatta Moyses Márton szülőházát, és emléktáblát helyezett el azon 2005. május 15-én.

Életét és tevékenységét a Jött, mint a vadvirág a réten címmel interjú-kötet örökíti meg.