Fidesz: az uniós képviselők is Soros György "kottájából játszanak"

 

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint az Európai Parlament (EP) szerdai határozata arról tanúskodik, hogy az uniós képviselők is Soros György "kottájából játszanak".

Hidvéghi Balázs délutáni budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a testület plenáris ülése a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el, amelynek értelmében megkezdik az előkészítését a hetedik cikkely szerinti eljárás megindításának.

Soros György személyesen lobbizott Magyarország ellen

A kommunikációs igazgató üdvözölte, hogy a néppártiak többsége nem támogatta a jogszabálytervezetet, bár megjegyezte: egyesek közülük igen, amit annak tulajdonít a Fidesz, hogy az illegális bevándorlás kérdése megosztja Európát. Annak ellenére, hogy Soros György “személyesen lobbizott Magyarország ellen” Brüsszelben, a néppártiak nagyobbik része egy “józanabb” és visszafogottabb határozattervezetre szavazott – emelte ki.

Az EP Magyarországra akarja erőltetni a migrációt. A szavazás valódi tétje az illegális bevándorlás ügyében kifejtett nyomásgyakorlás volt, ennek azonban nem engednek – hangoztatta Hidvéghi Balázs.

A néhány éve kiadott Tavares-jelentéssel párhuzamot vonva úgy fogalmazott, hogy a “Soros-jelentés” felháborító, és “hetet-havat” összehord a melegek jogaitól a demokráciáig, a lényege azonban egy újabb frontális támadás a magyar bevándorláspolitika ellen, amit elutasítanak. Növekszik a nyomás a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatban – tette hozzá. A valóságtól elrugaszkodottnak nevezte a dokumentumot, amely szerinte sok torzítást tartalmaz.

Csak a magyarok dönthetik el, kivel akarnak együtt élni

Leszögezte: csak a magyarok dönthetik el, kivel akarnak együtt élni a saját hazájukban. A kormány nem változtatja meg a migrációval kapcsolatos álláspontját, továbbra is a magyarok érdekeit képviseli Brüsszelben.

A vizsgálat várhatóan mintegy fél évig tart majd, vagyis közvetlenül belenyúlik a jövő évi országgyűlési választások kampányába, így alkalmas lehet politikai nyomásgyakorlásra. Ez elfogadhatatlan, mert senki sem szólhat bele kívülről a választások kimenetelébe – ismertette a nagyobbik kormánypárt álláspontját.

Hasonlóan súlytalan a dokumentum, mint a Tavares-jelentés

Kérdésre hangsúlyozta, hogy nem most kezdődik párbeszéd – például a civilek és a CEU ügyében -, a kabinet mindig nyitott volt és lesz bármilyen vitás kérdés megtárgyalására. Úgy fogalmazott: hajlik rá, hogy azt mondja, hasonlóan súlytalan a dokumentum, mint a Tavares-jelentés volt.

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be. A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát: készítsen jelentést Magyarországról, hogy a parlament szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.