Az egészségügy kapja a legtöbb egy százalékot

 

A legtöbben egészségügyi szervezetnek ajánlják fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát, de a gyermekvédelmi és az oktatási szervezetek, valamint az állat- és a természetvédelmi szervezetek is népszerűek - írta a Magyar Idők.

A Nézőpont Intézet által a lap számára készített közvélemény-kutatásból kiderült: az aktív keresők (a teljes felnőtt népesség 47 százalékának) 67 százaléka saját bevallása szerint fel szokta ajánlani az adó egy százalékát. Azok körében, akik nem élnek az szja egyszázalékos felajánlásának lehetőségével, egyharmadnyi a jogosult szervezetekben nem bízók aránya.

Az aktív keresők ugyancsak harmada nem bízik abban, hogy a szervezetek szabályosan költik el a pénzt. Az aktív kereső nők nagyobb arányban élnek a felajánlás lehetőségével (71 százalék) mint a férfiak (64 százalék).

Életkor tekintetében a 18-29 éves korosztály a legközömbösebb, bevallásuk szerint mindössze 55 százalékuk él ezzel a lehetőséggel. Az is megfigyelhető, hogy az iskolai végzettség szintjével párhuzamosan emelkedik a felajánlási hajlandóság: minél magasabb végzettségű az adózó, annál nagyobb eséllyel fogja felajánlani az egy százalékot – írja az újság.