Kína 124 milliárd dollárral támogatná az Új Selyemút létrehozását

 

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap jelezte: országa 124 milliárd dollárral (mintegy 35 ezer milliárd forinttal) támogatná a békére, a nyitottságra és a szabadkereskedelemre épülő Új Selyemút létrehozását.

Hszi egyúttal a vetélkedés és a diplomáciai hatalmi játszmák régi modelljeinek elvetésére szólított fel.

Kína évek óta népszerűsíti az Övezet és Út nevű 2013-as kezdeményezését, amely az Ázsia, Afrika és Európa összekötését célzó dollárdmilliárdos projektekkel szerinte a globális fejlődés motorja lehetne. A kétnapos Egy övezet, egy út nemzetközi fórum a legfontosabb diplomáciai esemény idén Kínában, amely lehetőséget nyújt Hszinek, hogy megerősítse országa globális vezető szerepét a visszavonulót fújó és szabadkereskedelmi egyezményeket felmondó Egyesült Államokkal szemben.

Az Új Selyemút koncepciója. Forrás: chinadiscovery.com

Az Új Selyemút koncepciója. Kattintson jobb egérrel a képre és nyissa meg új lapon a nagyobb mérethez! Forrás: chinadiscovery.com

“Az együttműködés nyílt fórumát kell létrehoznunk, és biztosítanunk kell a nyitott világgazdaság fenntartását és fejlődését” – mondta a csúcstalálkozó megnyitóján a kínai elnök. ”A kereskedelem a gazdasági fejlődés fontos motorja” – tette hozzá Hszi.

A kínai elnök jelentős összegeket irányzott elő az Új Selyemút finanszírozására. Hszi további 100 milliárd jüant (4100 milliárd forintot) fektetne a már létező Selyemút Alapba, 380 milliárd jüant (több mint 15.500 milliárd forintot) szánna kölcsönökre és 60 milliárd jüannal (2460 milliárd forinttal) támogatná a fejlődő országokat és a nemzetközi intézményeket az Új Selyemút országaiban. A kínai vezető egyúttal 300 milliárd jüan (12.300 milliárd forint) erejéig bátorítaná a pénzintézeteket tengerentúli jüan alapjaik kiterjesztésére.

Nyugati diplomaták aggodalmukat fejezték ki a csúcstalálkozót és a terveket illetően, mert úgy vélik, hogy Kína ezek segítségével próbálja meg kiterjeszteni globális befolyását. Peking ugyanakkor visszautasította a vádakat, és azt mondta: a mindenki számára hasznot hajtó, kizárólag a jólét elősegítését célzó kezdeményezés nyitva áll azok előtt az országok előtt is, amelyek nem a selyemúton fekszenek.