Szakképzett tanárok vehetik át az értelmi fogyatékos gyerekek nevelését

Kivezetnék a jogszabályból a beilleszkedési, tanulási és magatartási problémákkal élő (BTM-es) gyerekek azon korábbi jogosultságát, mely szerint felmentést kapnak bizonyos tárgyak alól. A jogalkotói szándékot vita követte az Országgyűlésben: Kunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka szerint például ez azt jelentené, hogy ezek gyerekek nem kaphatják meg azt a törődést, amivel esélyük lenne az önfenntartó, boldog életre. A témában dr. Gereben Ferencné, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének elnöke nyilatkozott az M1 Ma Este című műsorában.

Dr. Gereben Ferencné elmondta, hogy a vita egyik kulcsfontosságú pontját az képezte, hogy felmerült az oktatási-nevelési törvénymódosításokkal kapcsolatban: a korábbi jogosultságot, mely szerint a BTM-es gyerekek felmentést kaptak bizonyos tárgyak alól, vezessék ki a jogszabályból. A jogalkotó úgy vélte, ezek a gyermekek ugyanúgy megkapnák a szükséges fejlesztési segítségeket a továbbiakban is – hívta fel a figyelmet az elnök.

Ezzel egy olyan rendszerszintű zavar szűnne meg, mely eddig nehezítette a gyermekek továbbtanulását a jövőben. Ez nem a fejlesztés megvonását jelentené, hanem a felmentés megszüntetését, semmilyen hátrányt nem szenvednének – hangsúlyozta.

A vita második pontját a szakképzett tanárok gyógypedagógusok helyetti alkalmazása képezte, az értelmi fogyatékos gyerekekre vonatkozóan. Olyan tanárokról van szó, akik úgynevezett készségtárgyakat tanítanak – ének, rajz, testnevelés stb. –, de nem gyógypedagógusok – mondta el.

A szakmában többen is úgy vélik, hogy ez jó megoldás lenne. A jogalkotó szerint ez egy nem kötelező lehetőség, mellyel biztosítanák, hogy a gyógypedagógusi szakképzettséggel nem rendelkezők is bent maradhassanak az oktatási rendszerben fontos köznevelési feladatot ellátva – tette hozzá dr. Gereben Ferencné.