Mimikokó illegális élete - városi túra az egykori neves könyvkiadó lányával

Izgalmas városi túrán tekinthetünk be egy 1956 után emigrációra kényszerült lány családjának életébe, a harmincas-negyvenes évek Budapestjének világába. Cserépfalvi Katalin, az egykori neves könyvkiadó gyermeke édesapjáról, életéről és kutatásairól is mesél a séta alatt.

A Miénk a Ház! városvédő munkacsoport szervezésében május 13-án 13 órától Mimikokó illegális élete címmel rendeznek városi sétát majd közönségtalálkozót Galligan-Cserépfalvi Katalinnal. Az Egyesült Államokban élő irodalomtörténész a neves könyvkiadó-tulajdonos Cserépfalvi Imre lánya. A két világháború között működött Cserépfalvi Könyvkiadó révén a családja által Mimikokónak becézett lány számára gyermekkorában természetes közeg volt az írók, költök társasága. Olyan művészek vették körül mint József Attila, Radnóti Miklós vagy Kassák Lajos.

Cserépfalvi Könyvkiadó a '30-as évek Budapestjén.

Cserépfalvi Katalin napjainkban édesapja emlékének ápolása mellett igyekszik a zsidómentő Albert Göring életét is bemutatni a nyilvánosságnak. Hermann Göring öccse ugyanis a harmincas évektől 1944-ig gyakran megfordult Budapesten és számos magyar üldözött köszönheti neki az életét. Róla is szó lesz a Cserépfalvi-történetet bemutató sétán.
A túra az V. kerületi Eötvös térről indul. Érinti az Apáczai Csere János utca 5-öt, a Cserépfalvi család egykori lakhelyét. A résztvevők ellátogathatnak az egykori Cserépfalvi Kiadóhoz, mely a Váci utca 10. szám alatt működött. A túra egyik állomása az a Szervita tér 4. lesz, ahol az 1944-es német megszállás idején új személyi igazolványokat és menleveleket adtak ki az üldözötteknek és bujtatták őket, többek között Cserépfalvi Katalin apját is.

A sétán a magyarul nem értőket angol nyelvű tolmács fogja segíteni. A túrát 14.30-tól közönségtalálkozó követi a Rózsavölgyi Szalonban, ahol dr. Farkas Éva újságíró beszélget Cserépfalvi Katalinnal. A Cserépfalvi családra való emlékezés folytatásaként május 17-én 16 órakor emléktáblát avatnak a Budakeszi út 47/C-nél, a család egykori villájánál.

A séta az V. kerületi Intercontinental Hotel elől indul.