Magyarország tiltakozik a migrációt támogató uniós fejlesztési terv ellen

Egy vaskos fejlesztési tervben szól arról néhány mondat, hogy a jól menedzselt migráció hozzájárul a gazdasági növekedéshez és ezt a tagállamoknak támogatniuk kell. Magyarország már most bejelentette, hogy megvétózza a dokumentumot. Szíjjártó Péter tegnap Brüsszelben tárgyalt a magyar álláspontról. Itthon Lázár János azt mondta: a kormány nem a bevándorlás ösztönzését, hanem a magyar családokat támogatja.

A dokumentum 99 pontban foglalja össze Európa fejlesztési stratégiáját. A tervezet 2030-ig vetíti előre az unió fejlődésének irányait, amelyben kiemelt szerepet kap a bevándorlás. A dokumentum például kimondja, hogy a jól menedzselt migráció hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a fenntartható fejlődéshez. Továbbá azt is, hogy a tagállamoknak támogatniuk kell ezt a folyamtot. Magyarország viszont ezzel nem ért egyet

A külgazdasági és külügyminiszter ezért csütörtökön Brüsszelbe utazott, ahol többek között a fejlesztésért felelős uniós biztossal egyeztett és a külkereskedelmi miniszterek ülésén is ismertette a magyar álláspontot.
Szijjártó Péter a tanácskozás után azt mondta: a készülő fejlesztési stratégia két pontja is pozitív színben próbálja feltüntetni a bevándorlást, és minden tagállamot arra kötelezne, hogy erről így gondolkozzon. Magyarország viszont ebben a formájában nem tudja elfogadni a tervezetet.

Szerintünk a migráció rossz dolog. Ha szervezett, ha legális, ha illegális. Az elmúlt időszak tapasztalatai Európa életéből azt bizonyítják, hogy a migráció rossz. Ezért csak akkor fogadjuk el az Európai Fejlesztési Konszenzust, ha világossá teszi és elismeri, hogy az európai unió tagállamainak a hatásköre eldönteni, hogy milyen migrációs politikát akarnak folytatni – fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarország nem megszervezni akarja a bevándorlást, hanem megállítani. Erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Kormányinfón. Lázár János azt mondta: Európa jövőjét nem a migráció biztosítja, hanem a családok. Ezért Magyarország nem támogatja a bevándorlás ösztönzését.

Mi nem a migránsok támogatására szeretnénk az ország adófizetőinek a pénzét költeni, hanem a magyar családok támogatására. Mi a megoldást a munkaerőpiaci problémákra, az elöregedés problémájára, Európa gondjaira nem a bevándorlók behívásában és támogatásában látjuk, hanem az európai fiatalok , családok támogatásában – hangsúlyozta Lázár János.

Lázár János arra emlékeztetett: egy 2015-ös brüsszeli döntés szerint a tagállamoknak összességében 120 ezer menedékkértőt kellene befogadniuk. Ezt Magyarország megtámadta az Európai Bíróság előtt. Az erről szóló úgynevezett kvótaper szerdán indult, amit a miniszter Dávid és Góliát harcához hasonlított. Azt mondta: a tét a magyar államiság és szuverenitás. A küzdelemben pedig csak a visegrádi és a közép-európai országokra számíthatunk.