Székelyföldre érkeznek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai

Jövő héten ismét Székelyföldön végeznek szűrővizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai.

A szolgálat csütörtöki közleménye szerint május 14. és 21. között a gyógyító körúton 32 orvos és egészségügyi szakember vesz részt, akik Székelyudvarhelyre, Karcfalvára, Csíkmadarasra, Csíkrákosra, Gyimesbükkre, Kápolnásfaluba, Csíkszentmihályba, Csíkcsicsóba, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el.

Az orvoscsoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológusok és fül-orr-gégészek, gyermekszemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermekurológus, aneszteziológusok, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt.

Székelyföldre érkezik a szolgálat mozgó fogászati busza, melyben szűrik és szükség esetén kezelik a gyerekek fogait, valamint a szolgálat nőgyógyászati kamionja, melyben szűréseket, vizsgálatokat és tanácsadást végeznek.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2016-ban a szervezet önkéntesei közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 68 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 41 gyermek jutott általuk ingyenesen szemüveghez.