Osztrák egyesület segít közép- és kelet-európai fiatalokat

Jótékonysági gálaest lesz pénteken a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban, a szervező VisFontis Egyesület , az hátrányos helyzetű gyerekek vakációjára gyűjt - tájékoztatta Ottrubay Ágnes, az egyesület elnöke az MTI-t.

Felidézte: a 2015 óta működő osztrák VisFontis a Közép-és Kelet-Európában működő, hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalokkal foglalkozó közhasznú kezdeményezések munkáját segíti. Először két éve szerveztek jótékonysági koncertet, az ott bemutatkozott kilenc gyermek- és ifjúsági szervezet a VisFontis partnere lett. Köztük van többek között a Kőbányai Szent László Általános Iskola Tanulóink Jövőjéért Alapítványa, a Snétberger Zenei Tehetség Központ, a Baranya megyei Cserdi község vagy éppen a Romano Centro, a bécsi roma egyesület -említette Ottrubay Ágnes.

Az Esterházy Magánalapítvány kezelésében lévő Esterházy-kastély udvara Kismartonban (MTI Fotó: Manek Attila)

Az Esterházy Magánalapítvány kezelésében lévő Esterházy-kastély udvara Kismartonban (MTI Fotó: Manek Attila)

Az egyesület elsősorban az oktatáshoz való hozzájutást segíti, volt, ahol az utazáshoz járultak hozzá, volt, ahol a német nyelvű oktatást finanszírozták, de létrehoztak tanodákat, vásároltak új hangszereket, finanszíroztak táborokat, kirándulásokat, sportfelszereléseket, színházlátogatásokat is. Eddig mintegy 120 ezer euró értékben támogattak többek között magyar, szlovák, osztrák, ukrán civil szervezeteket és ezernél is több gyermeknek tudtak így segíteni.

Az adományozók között vannak vállalkozások, intézmények és magánszemélyek is. A felajánlások szintén széles körűek: az anyagi juttatás mellett eszközöket, utalványokat egyaránt kapnak. A VisFontis munkájában mintegy 30 önkéntes vállal részt, minden projekt mellett van egy segítőjük.

A VisFontis által szervezett jótékonysági gálaesten ezúttal azért gyűjtenek adományokat, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is részesüljenek élményteli napokban a nyári szünidőben. Több mint 10 közhasznú egyesület jelezte támogatási igényét. A pénteki program részeként az egyesület többek közt bemutatja eddig elért eredményeit és közben a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei és vezetője ad koncertet, valamint fellép a romániai Vecseháza tánccsoport is.