Tizenöt éve történt a móri rablógyilkosság, amely megrázta az egész országot

15 éve történt a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb rablógyilkossága. A 2002. május 9-i gyilkosságoknak nyolc áldozata volt. A "móri mészárlás" nem csak kegyetlenségével írta be magát a magyar kriminalisztika történelmébe, hanem az eljárás, a nyomozás során elkövetett rendőri, ügyészi és bírói tévedések, hibák miatt is.

2002. május 9-én 12 óra 10 perc körül két ismeretlen személy belépett a móri Erste Bank Dózsa György u. 23. szám alatti fiókjába. Kibiztosították fegyvereiket, majd az ügyféltérbe hatolva festékszóróval fújták le a biztonsági kamerát (később kiderült: csak egy falra felszerelt fényképezőgépről volt szó, ami csak akkor lépett volna működésbe, ha megnyomják a riasztó gombját).

Egyikük tüzet nyitott a biztonsági őrre (mellkasi tájékon érte a lövés, azonnal összecsuklott), majd a bejárati ajtóban állva a járókelőket küldte el. A tanúk beszámolója szerint a hangja higgadt, stílusa udvarias maradt mindvégig.

A másik férfi hideg, gyakorlott pragmatizmussal, akkurátusan végigkutatta a bank helységeit, és kivégezte a bankban tartózkodó, a lövések hangjára menekülni, rejtőzni próbáló ügyfeleket és alkalmazottakat.

Nyolc áldozat

A két férfi 47 célzott lövést adott le. A mészárlásnak összesen nyolc áldozata volt (ketten a kórházban haltak bele sérüléseikbe). A gyilkosságok, a rablás utolsó perceinek hangjait az egyik áldozat rögzítette a mobiltelefonjával (a „letörölt” készüléket később a visszaszolgáltatta a rendőrség a család részére).

A „támadás” pillanatok alatt történt meg, így a vészjelzőt, és vele a falra szerelt fényképezőgépet senkinek nem volt ideje aktiválni. Ezért nem készült egyetlen kép sem az elkövetőkről. Közvetlenül a gyilkosságok után az egyik elkövető szétlőtte a bankfiók számítógépeit, megsemmisítve ezzel a helyi szervert. Pár perc múlva az elkövetők nagyjából 7,5 millió forintot vittek el a helyszínről, ami azért is feltűnő, mert (állítólag) a bank nyitott páncélszekrényében több tízmillió forint maradt teljesen érintetlenül. A tettesek háborítatlanul, autóval távoztak a helyszínről (és a városból is).

Egyedülálló volt a magyar kriminalisztikában

12:36-kor a mentőket, 12:39-kor a rendőrséget értesítették a helybéliek, miután felfedezik a földön fekvő halottakat. A rablógyilkosság hírére a nyomozóhatóság nagy erőkkel jelent meg a helyszínen. A bankfiók, majd a város környékét, később gyakorlatilag az országhatárokat is lezárják. Ezzel zárult le az magyarországi kriminalisztika egyik legsúlyosabb rablógyilkossága, és megkezdődött az elmúlt másfél évtized egyik leginkább vitatott nyomozása és büntetőeljárása.

A rendőrség még aznap (két órán belül) összefüggésbe hozott a rablógyilkossággal egy férfit, Horváth Szilárdot, aki néhány nappal később feladta magát a rendőrségen. Később kiderült róla, hogy semmi köze a móri bankfiókban történtekhez. A zálogház-rabló Farkas Róbertet is körözni kezdték, de róla azóta sem tudni, hogy hol van.

A nyomozás megakadt; a tanúkat viszont sikerült összezavarni Horváth és Farkas képeivel. Két és fél hónappal később, július 22-én fogták el – elsőszámú gyanúsítottakként – Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Két év múlva a bíróság közvetett bizonyítékok alapján tényleges életfogytiglanra ítélte Kaiser Edét, társára Hajdú Lászlóra 15 év fegyházbüntetést szabott ki. Kiglics Attila – aki a 25 millió forintos nyomravezetői díjért feladta őket – fegyveres rablásért három évet kapott. A fellebbezések után Kaiser Ede büntetését helybenhagyták, míg Hajdú László esetében új eljárásra utasított az ítélőtábla.

A hét emberáldozatot követelő, május 9-i móri bankrablás helyszínét a rendőrség egy nap után még mindig lezárva tartotta a vizsgálat miatt. A pénzintézet előtti füves területen mécsesek, virágcsokrok jelzik a móriak gyászát. A város valamennyi középületére, intézményére kitűzték a fekete lobogót (MTI Fotó: Tóth Gyula)

A hét emberáldozatot követelő, május 9-i móri bankrablás helyszínét a rendőrség egy nap után még mindig lezárva tartotta a vizsgálat miatt. A pénzintézet előtti füves területen mécsesek, virágcsokrok jelzik a móriak gyászát. A város valamennyi középületére, intézményére kitűzték a fekete lobogót (MTI Fotó: Tóth Gyula)

2007. február 19-én őrizetbe vettek két férfit a 2003-as veszprémi postásgyilkossággal kapcsolatban, és rövidesen (miután egy amatőr hadszíntérkutató a Tatabányát – Tarjánnal összekötő út melletti erdőben fémkeresőjével a móri és a veszprémi helyszíneken talált lőszerhüvelyekkel is egyezést mutató fegyvereket és lőszereket talált) kiderült: ők követték el a móri gyilkosságot is.

A két férfi: Nagy László és Weiszdorn Róbert volt. Ekkor Kaiser Ede már két és fél éve „ülte” életfogytig tartó büntetését. Később kiderült, hogy az autóval menekülő Nagyot és Weiszdornt a rablás után egy órával motoros rendőrök igazoltatták és gyorshajtásért megbírságolták. Az intézkedő járőröknek nem tűnt fel, hogy az autó pénzzel és fegyverekkel van tele, másrészt 13 helyett 18 órát írtak a bírságlapra, így később sem lett gyanús a rendőrségi zár alól éppen kicsúszó autó.

Sok a kérdőjel

Nagy László letartóztatása után öt hónappal később a cellájában lett öngyilkos, társát (a biztonsági őrt halálosan megsebesítő) Weiszdorn Róbertet 2010-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, és a jogerős döntést 2011-ben helybenhagyták. Nagy László soha nem tett beismerő vallomást, viszont a börtönben, titokban naplót írt, amit levélben juttatott el a feleségének.

A szövegben a móri mészárlást egy bizonyos „Radónak” tulajdonítja: Nagy szerint az általa kitalált szerb háborús veterán követte el a gyilkosságokat, maga csak sofőrként volt a helyszínen. Radó egyébként is egyfajta alteregója Nagynak. A szövegben említést tesz négy további emberölésről is. A nyomozók, a kézirat leírása alapján megtalálták egy eltűntnek nyilvánított férfi holttestét.

Weiszdorn Róbert, miután a strasbourgi nemzetközi bíróságnál fellebbezett, és kérelmét elutasították, leghamarabb negyven év után szabadulhat. Kaiser Edéről a bíróság 2009-ben mondta ki, hogy a móri ügyben ártatlan, de más bűncselekmények miatt 2011 januárjában 16 év fegyházbüntetést (minden kedvezményből kizárva), Hajdú László pedig 15 évet kapott.

Mór, 2002. május 13. Némán emlékeztek az Erste Banknál történt bankrablás hét áldozatára a móriak a hétfői gyásznapon. A tragédia feltételezett időpontjában a zarándokhellyé vált utcaszakaszon, az Erste Bank előtt a móriak és közéleti, valamint egyházi személyiségek helyezték el a kegyelet virágait. A képen: a gyászoló móriak. MTI Fotó: Tóth Gyula

Némán emlékeztek az Erste Banknál történt bankrablás hét áldozatára a móriak a hétfői gyásznapon, 2002. május 13-án. A tragédia feltételezett időpontjában a zarándokhellyé vált utcaszakaszon, az Erste Bank előtt a móriak és közéleti, valamint egyházi személyiségek helyezték el a kegyelet virágait (MTI Fotó: Tóth Gyula)

Weiszdorn Róbertről a legutóbbi hírek azok voltak, hogy a börtönben (miután érettségizett) lelkésznek tanul és hamarosan végez a teológiai karon. Elmondása szerint a továbbiakban Istent szeretné szolgálni, rabtársainak szeretne lelki segítséget nyújtani.

A kisváros életét viszont a mai napig meghatározza, beárnyékolja a 15 évvel korábbi mészárlás. Közvetve, vagy közvetlenül mindenki érintett abban, ami történt. Az évek során hiába próbált több vállalkozás is megtelepedni, a banképület a mai napig üresen tátong. De jól van ez „így”. A zöldesszürkés, omladozó vakolatú épület szomorú mementója a nyolc ember halálának, egy közösség tragédiájának.