Veréssel fenyegetett egy államtitkárt a jobbikos Szilágyi György képviselő

A kormány nevében hétfőn délelőtt a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált a Jobbik napirend előtti felszólalására a bevándorlás és az alkotmánymódosítás ügyében. Az államtitkár felszólalása után Szilágyi György jobbikos parlamenti képviselő a Parlamentben eddig példátlan mondatokat kiabált az államtitkár felé.

Dömötör felszólalását követően Szilágyi György jobbikos képviselő az Országházban fizikai erőszakkal fenyegette az államtitkárt a jelenlévők füle hallatára – értesült a hirado.hu. A Jobbik képviselője azt kiáltotta az államtitkár felé: „Gyere ki, úgy nyakonb*szlak, hogy leszáll a fejed.”

A trágár bekiabálás után Latorcai János, az országgyűlés alelnöke is próbálta rendre utasítani a jobbikos képviselőt.

Nem sokkal később a KDNP-s Hollik István ügyrendi kérdésben kért szót. Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: egy demokráciában teljesen természetes, hogy az országgyűlés heves viták és véleménykülönbségek terepe, de szerinte az nem fér bele, hogy egyes képviselők fizikai erőszakkal fenyegessenek meg másokat, Szilágyi György jobbikos képviselő viszont ezt tette. Hollik István emiatt kérte a házbizottság összehívását.

Az országgyűlés alelnöke azt mondta: tájékoztatja a házelnököt a kérésről. Ha összehívják a rendkívüli házbizottsági ülést, akkor azt várhatóan még ma megtartják.

Szilágyi György később elismerte, hogy a vita hevében valóban bekiabálással válaszolt Dömötör Csabának. A Jobbikos politikus úgy fogalmazott: az indulatból történt felkiáltása sérti a Ház méltóságát, ezért bocsánatot kér a választópolgároktól.

Trágárkodások már voltak, de nem ilyenek

Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója szerint a mostani parlamenti incidensnek igen komoly a jelentősége. A hét éve a parlamentben ülő Jobbiknak sikerült elkövetnie azt, amit másnak még nem, fizikai erőszakkal fenyegettek meg egy képviselőt. Ilyen az elmúlt huszonhét évben nem fordult elő – hangsúlyozta a hirado.hu-nak a Nézőpont Csoporthoz tartozó elemző cég vezetője.

Boros Bánk Levente megjegyezte, trágárkodásra korábban is volt példa az országgyűlésben, sőt, Zagyva György Gyula, szintén jobbikos képviselő 2010-ben már fenyegetőzött is a parlamentben, de az ő szavait talán még lehetett kétértelműnek tekinteni. (Na, ezt majd a folyóson megbeszéljük – mondta a jobbikos politikus a Fidesz frakció felé mutatva, miközben a napirendről folyt a vita.)

Szilágyi György mostani bekiabálása azonban egyértelmű, direkt fenyegetés, ami kirívó a modern magyar demokrácia történetében.

A következő szint

Kérdés, hogy a jövőben megáll-e itt, vagyis a verbalitás szintjén a parlamenti erőszak, vagy a jövőben balkanizálódik a magyar országgyűlés, és egyes viták verekedésbe fulladnak, ahogy az néhány más törvényhozásban alkalmanként megtörténik – tette hozzá.

Az is kérdés, egy ilyen fenyegetés mennyire fér össze a Jobbik néppártosodási törekvéseivel, és hogy miként reagálnak majd rá a szavazók – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Meseszerű

A Médianéző igazgatója úgy véli, Szilágyi György későbbi közleménye nem értelmezhető tényleges bocsánatkérésnek, különösen, hogy az incidens után kiadott közleményében nem a megtámadott személyt, hanem a választókat követte meg. Az elemző szerint a jobbikos politikus utólagos viselkedése meseszerű, abban az értelemben, hogy kért is bocsánatot meg nem is.

„Időnként elszakad a film”

Boros Bánk Levente hasonlóan értékelte azt is, amit Apáti István, a Jobbik szóvivője mondott az eset kapcsán. Az ellenzéki képviselő szerint párttársa méltányolható okból, felindulásában kiabált, később pedig bocsánatot kért. Megjegyezte, előzőleg az államtitkár olyan kézjelzést mutatott, amellyel alkoholos befolyásoltsággal vádolta őt, utána pedig „igazi kislány módjára” elszaladt a jegyzőkönyvvezetőhöz és a terembiztonsági szolgálathoz. Jelentősen túllihegte a helyzetet – értékelt Apáti István.

Hozzátette: ami elhangzott, az helytelen volt, azonban Dömötör Csaba az elmúlt egy-másfél év munkája után nem csodálkozhat azon, hogyha „időnként elszakad a film”. Egy másik kérdésre a szóvivő azt mondta: a kivizsgálást a frakcióelnökségre vagy az országos elnökségre bízza, azonban szerinte nem szükséges szankció Szilágyi Györggyel szemben.

Boros Bánk Levente szerint a Jobbik szóvivőjének ezek a válaszai szintén inkább politikai támadásként, mint bocsánatkérésként értelmezhetők.