Bőröndben próbált Athénba szökni egy migráns

A görög parti őrség őrizetbe vett egy algériai migránst Híosz szigetén, aki egy iraki menekült bőröndjébe bújva akart eljutni egy komphajó fedélzetén a görög szárazföldre - jelentette szombaton a politischios.gr helyi hírportál a hatóság egyik illetékesére hivatkozva.

A hírportál úgy tudja, hogy az iraki menekültstátust kapott, ezért péntek este felszállhatott az Athén kikötővárosába, Pireuszba tartó egyik komphajó fedélzetére. A parti őrség munkatársai azonban felfigyeltek arra, hogy egy szokatlanul nehéz bőröndöt cipel magával. A vizsgálat során kiderült, hogy egy algériai migráns préselte be magát a csomagba.

A görög parti őrség tisztségviselője hozzáfűzte, hogy vizsgálatot indítottak kettejük ellen.

A péntektől szombatig terjedő időszakban 98 illegális bevándorló kelt át a török partokról a görög szigetekre – közölte a migrációs válság kezeléséért felelős válságstáb Athénban. Hivatalos adatok szerint áprilisban 1119 migráns és menekült érkezett Törökországból Görögországba, míg a tavalyi évnek ugyanebben a hónapjában 3660-an voltak. Az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatását célzó megállapodást írt alá Törökországgal 2016 márciusában.