Cser Ágnes: sok egészségügyi szakembert vesztett az ország a baloldali kormányok miatt

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke szerint az ország nem vesztett volna el sok jó egészségügyi szakembert, ha a "szoclib" kormányok "odafigyelnek, tárgyalnak" és megállapodnak a bérekről a szakszervezetekkel.

Cser Ágnes az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: 2004-ben, Magyarország európai uniós csatlakozásának évében megfogalmazták, hogy az EU-s ágazati fizetési átlag 75 százalékát szeretnék elérni öt éven belül.

“Négy szoclib kormány nem volt hajlandó erről érdemben tárgyalni” – fogalmazott.

Szerinte “nem vesztettünk volna el ennyi jól felkészült szakembert, hogyha odafigyelnek, tárgyalnak, megállapodunk”.

Jelezte: most az ágazat a fizetések szempontjából “a visegrádi négyek középmezőnyében van”, de másfél év alatt elérték, hogy a bérrangsorban a 14.-ről a 11. helyre lépjen előre.

A még 2004-ben kitűzött célt “három-négy év alatt” szeretnék elérni – közölte.

A kormány és az egészségügyi szakszervezetek közötti tárgyalásokról szólva Cser Ágnes kitért arra is, hogy az egész ágazatban gondolkodnak, céljuk, hogy a szféra minden közfinanszírozott munkavállalójára kiterjedjen a megállapodás.  Nem csak az egészségügyi szakképesítéssel rendelkezőket kell, hogy érintse, “ragaszkodnak” a gazdasági, műszaki háttérszolgáltatásban dolgozók béremeléséhez is – hangsúlyozta.

Megemlítette, hogy a védőnők és mentők többletforráshoz jutnak, a védőnők bruttó 33 ezer forintos kiegészítést kapnak, amely bekerül a kollektív szerződésbe.