Videón a Cassini első merülése

A NASA videóvá fűzte össze a Cassini április 26-án készített felvételeit. Ez volt missziója Nagy finálé névre keresztelt lezáró fázisának első merülése a Szaturnusz és gyűrűi között tátongó résbe.

A felvétel egyórányi anyagot ölel fel, amint a szonda déli irányba suhant a gázóriás felett. Az északi féltekéje örvénylő viharának látványával indul, majd elhalad a hatszög formájú felhőalakzat külső határa mellett.

A felvétel vége felé a kép elfordul, ahogyan a Cassini újból bepozicionálta magát, hogy nagy, tányér alakú antennája haladási irányába mutasson. Az antennát a gyűrűsík átszelésekor egyfajta pajzsként használta.

A fotók elkészítésekor a szonda magassága a felhőtakaró tetejétől 72 ezer kilométerről 6700 kilométerre csökkent. Ennek folytán a légkörben kiszúrható képződmények felbontása a képpontonként 8,7 kilométerről 810 méteresre váltott.

A fényképeket a Cassini nagy látószögű kamerája készítette a látható fény tartományában. Az eredeti képek felbontása 512 x 512 képpont. Azért a kis képméretet választották, hogy a kamerák gyorsan tudjanak reagálni a Cassini sebes elsuhanása alatt.

A NASA közleménye idézte Andrew Ingersollt, a Cassini képalkotó csapatának szakemberét, aki szerint az első merülés során kinyert felvételek lenyűgözőek, de a kamera beállításánál ekkor még óvatosak voltak. A megfigyeléseket illetően másfajta beállításokra készülnek a következő hasonló lehetőségnél, amelyre június 28-án kerül sor, ezáltal még jobb képeket szerezhetnek.

A szonda egyébként május elsején végezte el 22 merüléséből a másodikat a korábban feltérképezetlen, 2000 kilométeres hiátusban.