Patyi: Pártok hőbörögnek magánszemélyek elutasított kérdései miatt

Hitelesítette a korrupciós bűncselekmények elévülésének legalább 12 évre emeléséről szóló népszavazási kérdést keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Kilenc másik kérdést elutasított a szervezet, köztük a Momentum miniszterelnök-jelölésre vonatkozó kezdeményezéseit, korábban pedig a Paks 2-re vonatkozó kérdéseket.

A Kétfarkú Kutya Párt szeret viccet csinálni a közügyekből, ez abból a szempontból szimpatikus, hogy legalább pártként teszik ezt. Valahogy az vált jellemzővé, hogy a pártok számára fontos kérdéseket magánszemélyek terjesztik elő – jelentette ki Patyi András, az NVB elnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Nagyon furcsa, hogy aztán a kérdés tárgyában hozott döntést a pártok kezdik el “fölplankolni”, a pártok kezdenek el emiatt hőbörögni, és kérdőjelezik meg az NVB pártatlanságát, jóhiszeműségét – jegyezte meg.

Amikor mi egy döntést hozunk adott esetben a miniszterelnöki tisztség időbeli, vagy ciklusokhoz kötött korlátozásáról, annak az érvelését nem a levegőből, vagy valamilyen antennával a pártok közötti kommunikációból fogjuk ki, hanem megnézzük a Kúria korábban hozott döntéseit. Márpedig a Kúria kimondta, hogy a miniszterelnöki tisztség két ciklusra, vagy legfeljebb nyolc évre való korlátozását az alkotmányba kell foglalni, ami pedig nem módosítható népszavazással. Ezért az ilyen típusú kérdések nem hitelesíthetők – magyarázta.

Megemlítette: a Paks tárgyában meghozott nem hitelesítő NVB-döntések töredéke ellen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet. Nem fordulnak bírósághoz, hanem a sajtón keresztül morognak, hogy miért hozott elutasító döntést a bizottság – hangoztatta.

Ha valaki olyan kérdést nyújt be, amiben leírja, „egyetért-e ön azzal, hogy bizonyos nemzetközi szerződésekkel szemben az országgyűlés másfajta döntést hozzon”, vagy nem olvasta az Alaptörvényt, vagy pontosan érti, hogy egy tilalomról van szó, csak nem foglalkozik vele. Ha száz hitelesíthető kérdést kapunk, akkor százat hitelesítünk, ha száz nem hitelesíthetőt, akkor száz megtagadó döntést hozunk – fogalmazott az elnök.

Patyi András, mint a közszolgálati egyetem rektora egyébként „szemenszedett hazugságnak” nevezte Hadházy Ákos, az LMP társelnökének kijelentését, miszerint az intézménnyel szemben felmerült az uniós források szabálytalan felhasználásának gyanúja. Úgy vélte: a politikus nyílt támadást indított az intézmény ellen, lopással vádolva azt. Ez rágalmazás, amiért neki bíróság előtt kell felelnie – mondta Patyi András.