Megkezdődött a Beethoven Budán Fesztivál

Megkezdődött szerdán a Beethoven Budán Fesztivál, amelyen vasárnapig hét koncert várja a közönséget a budai Várban.

A fesztivál immár 18 éve eleveníti fel Ludwig van Beethoven magyar kötődéseit, zenei életművének azon állomásait, amelyekre megtermékenyítő hatással volt a korabeli magyar világ – hangsúlyozta Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese a szerdai esti megnyitón.

Záborszky Katariina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat kadenciaversenyének győztese a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett: a Budavári Önkormányzat 2000-ben, az emlékezetes Beethoven-koncert 200. évfordulóján döntött úgy, hogy évről évre emlékhangversennyel idézi fel minden idők legismertebb zeneszerzőjének művészetét, és ezzel Budapestet jelentős programsorozattal gazdagítja.

Hozzátette: a budai Vár történelmi helyszínei méltó hátteret adnak a zeneszerző műveinek, így egyebek mellett a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Hillebrand-terem és az MTA Zenetudományi Intézet. A főpolgármester-helyettes kiemelte: Beethoven életművét a humanizmus és a felvilágosodás eszméje hatotta át, műveiben a zene kifejezőerejét maximumra fokozta a hagyományos keretek szétfeszítésével.

Versenygyőztesé a nyitány

A nyitókoncerten Záborszky Katariina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat által meghirdetett kadenciaverseny győztese is bemutatkozhat. A Finnországban élő hegedűművész a hangverseny előtt vette át az első helyezettnek járó 3000 euró díjat Nagy Gábor Tamástól, Budavár polgármesterétől.

Hollerung Gábor vezényli a Budafoki Dohnányi Zenekart a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án. Mellette Záborszky Katariina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat kadenciaversenyének győztese. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A műsorban elhangzik Beethoven D-dúr hegedűversenye és Beethoven – egészében ritkán hallható – István király című műve a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével. Érdi Tamás csütörtöki zongoraestjén Beethoven cisz-moll “Holdfény” szonátája és d-moll “Vihar” szonátája, Liszt Ferenc Sposalizio, Velence és Nápoly, valamint I. Mephisto keringő című darabjai szólalnak meg a Hillebrand teremben.

Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója Bach Goldberg-variációinak átiratát adják elő pénteken Beethoven G-dúr trió, valamint Beethoven Esz-dúr duett brácsára és csellóra című művei mellett a Hillebrand teremben. A Várkert Bazár ad otthont pénteken a Juhász Gábor Trió koncertjének, amelyen Beethoven inspirálta kompozíciók hangoznak el Tálas Áron (zongora) közreműködésével.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes beszédet mond a Beethoven Budán Fesztivál megnyitóján Budapesten, a Hillebrand-teremben 2017. május 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Beethoven és Schubert dalainak világába Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoraművész kalauzolja el a közönséget szombaton az MTA Zenetudományi Intézetben. Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája és II. (D-dúr) szimfónia hangzik el korhű hangszereken az Orfeo Kamarazenekar hangversenyén Vashegyi György vezényletével szombaton a Hillebrand-teremben.

Ősbemutatót is rendeznek

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatót rendeznek. Beethoven IX. szimfóniája – amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett – Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel vasárnap a Mátyás-templomban.

Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára szoprán, Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Horváth István tenor, Kovács István basszus, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.