Rogán: Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek a Néppártban a helye

Szombaton reggel összeült az Európai Néppárt vezetése Brüsszelben, hogy meghallgassák a magyar miniszterelnököt az elmúlt hetek vitás ügyeiről. A tanácskozást követően – egyúttal az Európai Néppárti csúcs előtt – Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke nyilatkozott az M1-nek.

Az Európai Néppárt elnökségi ülésén, ahogy az Európai Parlamentben is, Orbán Viktor miniszterelnök részletesen ismertette a magyar kormány álláspontját több kérdésben, így a nemzeti konzultációval, a külföldi finanszírozású szervezetekről szóló törvénnyel és a Soros-egyetem ügyével kapcsolatban is – számolt be az ülésen történtekről annak zárást követően Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök.

Kijelentette: a néppárti elnökségi ülés végére „egyértelműen megerősödött és minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az Európai Unióban, a Fidesznek az Európai Néppártban van a helye. Ez a kérdés és bármilyen más, ilyen értelmű felvetés lezártnak számít”.

Rogán Antal arról is beszámolt, hogy ez Európai Néppárt elnöksége arra kérte a magyar miniszterelnököt – ami egyébként megegyezik a kormány álláspontjával is –, hogy az Európai Bizottsággal minden kérdésben álljon készen a tárgyalásra.

Brüsszel, 2017. április 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozik az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben Brüsszelben 2017. április 29-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozik az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben Brüsszelben 2017. április 29-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

„Készen állunk folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. A kormány minden egyes jogi érvet, amit a bizottság közöl, fontolóra vesz, és ugyanúgy, ahogyan bármilyen másik kötelezettség-szegési eljárás esetében, le fogjuk folytatni a szükséges tárgyalásokat” – szögezte le.

A tranzitzónából nem enged a kormány

Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta azt is, Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló – sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem – jusson be az Európai Unió területére – ismertette Rogán Antal. Ezért a kormány minden korábban hozott intézkedését, beleértve a tranzitzónákat, fenn akarja tartani – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel az ország teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a schengeni egyezményben rögzítettek.

Kérdésekre válaszolva elmondta azt is, Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.

A tranzitzóna létét boncolgató kérdéseket és kéréseket viszont nem tudja megfontolás tárgyává tenni a kormány, mert azt gondolják, hogy az része a határvédelemnek, és nem zárt, nem őrzött, így szabadon lehet onnan távozni, csak az unió területére nem lehet belépni onnan, amíg a szükséges idegenrendészeti eljárások le nem záródnak – mondta a politikus.

Rogán Antal szólt arról is, hogy Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, “mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”. Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat.

Ugyanakkor a kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – hangsúlyozta a miniszter.

Rogán Antal szerint a néppárti ülésen és az azt követő EU-csúcson is a fő téma a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az unióból. Magyarország a Brexit kapcsán 100 százalékban érvényesíteni tudja a magyar érdekeket, de erről majd Orbán Viktor miniszterelnök mond bővebbet később – közölte.

A kormány minden nyitott jogi kérdésben készen áll az együttműködésre az Európai Bizottsággal

Az Európai Néppárt szombati elnökségi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarország kormánya minden nyitott jogi kérdésben készen áll az együttműködésre az Európai Bizottsággal – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.

Ahogy a múltban, úgy a jövőben is a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokat megállapodással kívánja rendezni a kormány – olvasható a közleményben.

Magyarország miniszterelnöke újra egyértelművé tette, hogy a kormány nem kívánja bezárni Soros György Budapesten működő Közép-Európai Egyetemét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) nyilatkozik az Európai Unió csúcstalálkozója után Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Magyarországon azonban előjogokat egyetlen egyetem sem élvezhet, a magyar jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg – áll a közleményben.

A miniszterelnök világossá tette, hogy a kormány által indított nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, éppen ellenkezőleg, azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul.

Orbán Viktor kérte az Európai Néppárt segítségét, hogy a magyar családok számára komoly rezsinövekedéssel járó energiaunió tervezetét az Európai Bizottság vonja vissza.

A bevándorlás kérdésében pedig hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra sem tudja elfogadni az illegális migránsok ellenőrizetlen bevándorlását, és minden körülmények között fenn kívánja tartani az európai és magyar határokat védő kerítést – olvasható Havasi Bertalan tájékoztatásában.

Joseph Daul: Nyílt és őszinte vita folyt

Az Európai Néppárt az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy a reggeli egyeztetésen a felsőoktatási törvény mellett, a civil szervezetekre vonatkozó szabályok tervezett szigorítása és a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya is szóba került.

Joseph Daul, a néppárt elnöke közölte: az Orbánnal folytatott “nyílt és őszinte” vita során az EPP elnöksége arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy “tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek”, és a magyar kormányfő “afelől biztosította őket, hogy Magyarország eszerint fog eljárni”.

Joseph Daul. EPA/DOMENIC AQUILINA

“A néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és a Fidesznek, miszerint nem fogják elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jogállamiság elveinek figyelmen kívül hagyását. Ez az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját is magában foglalja. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal” – olvasható a kommünikében.

Mint írták, a néppárt világossá tette azt is, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányának “durva EU-ellenes retorikája”. “Olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen” – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja “rendkívül félrevezető”.

“A brüsszeli döntéseket közösen hozzák az európai kormányok, köztük a magyar kormány, valamint az Európai Parlament, amelyben a magyar emberek képviselői is jelen vannak” – mutattak rá.

Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy “a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának”.

EPP-frakcióvezető: Orbán mindig eleget tett az uniós szabályoknak

A tapasztalat azt mutatja, hogy Orbán Viktor kormányfő mindig kész volt tárgyalni és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak – hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője szombaton Brüsszelben.

Brüsszel, 2017. április 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A német képviselő az EPP-hez tartozó állam- és kormányfők délelőtti találkozója után rámutatott, a magyar kormányt demokratikusan választották meg, Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek a magyar felsőoktatási törvény módosításáról.

Az EPP-szóvivő szerint a kormány eleget kíván tenni az EB által támasztott feltételeknek

Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság (EB) által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek – jelentette ki szombaton Brüsszelben Siegfried Muresan, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy hónapon belül elő kell állnia egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival – közölte Muresan a konzervatív erőket összefogó pártcsaládhoz tartozó állam-, illetve kormányfők találkozója után.

Hozzátette, a pártvezetés fontosnak tartja, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) “bármiféle korlátozás nélkül” tovább folytathassa a tevékenységét.