Bakondi: Magyarország nem enged a politikai nyomásnak

Magyarország semmiféle politikai nyomásnak vagy támadásnak nem enged, jogi eljárásban azonban partner - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombat este az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György közlése szerint ez azt jelenti, hogy a jogi természetű – az uniótól érkező – felvetések megvitatására nyitott a magyar kormány. Ennek egyik eleme lehet az, hogy a 14 és 18 év közötti migránsokat, ha alávetik magukat az életkor-meghatározás korszerű módszereinek, akkor beengedhetik őket az országba.

Bakondi György kérdésre elmondta, mostanában ritkán, de 2015-ben elég gyakran előfordult, hogy a migránsok fiatalabbnak mondták magukat a valós koruknál.

“Azok a szervezetek, amelyek mozgatják a migránstömegeket, nagyon gyakran kitanítják őket, többek között abban is, hogy a fiatalkorúak kedvezőbb elbírálásra számíthatnak, mint a 18 éven felüliek” – tette hozzá.

Mint mondta, orvosi módszerekkel meg lehet állapítani egy ember valós korát.

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szombaton Brüsszelben az Európai Néppárt ülése után beszélt arról, hogy Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.