„Ő egy szörny” – civilek szerint Soros miatt feszült a macedón helyzet

Bizonyítékok vannak arra, hogy Soros György beavatkozik a macedón belpolitikába – ezt mondta az M1-nek a Soros-ellenes civil szervezet egyik alapítója. Szerintük ezzel rengeteg kárt okoz a balkáni országnak, és éppen ezért indították el januárban az „Állítsuk meg Sorost” nevű mozgalmat.

A tavaly decemberi választások óta mindennaposak a tüntetések Szkopjében. A belpolitikai válság mellett a januárban alakult „Állítsuk meg Soros működését” nevű szervezet is folyamatosan utcára szólítja a híveit, mert szerintük Soros György Macedóniában a külföldi hatalmak érdekében a balkáni ország megosztására törekszik – ezt mondta az M1-nek egy, az országban élő magyar is.

– Olyan dolgokat akarnak rákényszeríteni a macedón emberekre, amik nem sajátosak nekik. A macedónok másképp akarnak élni, mint ahogy Soros György kitalálta ezt, és a macedónok másképp szeretnék megalakítani az országukat, más érdekekre építve, mint ahogyan Soros György kigondolta – fogalmazott Sutush József.

A tüntetések egyik szervezője arról beszélt, hogy Soros György a szervezetein keresztül befolyásolja Macedónia belpolitikáját.

– Ő egy szörny! Nemcsak a Macedóniában történtekért a felelős, hanem a világában szinte mindenhol. Magyarország egy másik jó példa – hangsúlyozta Boris Damovski.

Bizonyítékaik is vannak 

Az „Állítsuk meg Soros működését” nevű civil kezdeményezés társalapítója a Híradónak azt mondta: bizonyítékok vannak arra, hogy a milliárdos beavatkozik a macedón belpolitikába. Szerinte az sem véletlen, hogy akkor robban ki belpolitikai válság az országban, amikor Macedónia megkezdené a védekezést a migránsválsággal szemben.

– A Soros Györgyhöz köthető szervezetek destabilizálják a balkáni migránsútvonalon fekvő országokat: Törökországot, Macedóniát és most legújabban Magyarországot. Mindennek az a célja, hogy a balkáni útvonalon fekvő országokon keresztül – miután destabilizálták azokat – akadálytalanul mehessenek tovább a migránsok Nyugat-Európába, és ahogyan azt előre látták, egy részük az útvonal országaiban maradjon – mondta Nikola Srbov.

“Rátette a kezét” a forrásokra 

Az Origo pénteken arról írt, hogy 2012 februárjában Soros György „egészen direkt módon rátette a kezét a Macedóniába áramló amerikai fejlesztési forrásokra”.

Macedónia és a Soros György által alapított Open Society Foundation ugyanis szerződést írt alá arról, hogy a magyar nevén Nyílt Társadalom Alapítvány lett az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Intézete által vezetett felzárkóztatási alap forrásainak fő elosztója az országban.

A lap szerint a program koordinálásában négy macedóniai Soros-szervezet segédkezik. Az Origo írása úgy fogalmaz: „az amerikai pénzeknek hála Sorosék egy kiterjedt, mintegy hatvan civil szervezetből álló NGO-hálózatot hoztak létre Macedóniában”, az amerikai támogatások odaítélésnél pedig előnyben részesítették az ellenzéki szociáldemokratákat.