Felkerül a világhálóra hazánk rejtett kincskészlete

Elkészült a Föld belsejében rejlő energia sikeres kivonásának új modellje, melynek segítségével megismerhetjük hazánk geotermikus kincskészletét. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet kutatói egy olyan tanulmányt készítették, mely biztosítja a fűtési rendszerek hosszú távú működését, ráadásul egy termálvizet termelő kútpár létrehozására is javaslatot tettek.

A három hónapos projekt egy geotermikus energiakinyerésre alkalmas, jelentős hőpiaccal rendelkező mintaterületre készült Vecsés térségében, ahol az eddigi méréseknél sokkal pontosabb, 3 dimenziós földtani modellt sikerült gyártani föld alatti kincseink rejtett lehetőségeiről.

A publikum számára azonban Magyarország termálkút-adatbázisának frissített és kiegészített verziója jelenti majd a legérdekesebb újítást, amelynek harmonizált és tartalmilag javított listáját az interneten is elérhetik.

A kutatók egy új termelő-visszasajtoló kútpár helyszínére is javaslatot tettek, amelyből 100 C°-ot meghaladó és kb. 50 liter/perc hozamú termálvíz nyerhető ki.