További 15 milliárd jut kutatási célokra

További kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben 15 milliárd forintos keretösszeggel, külön tételként - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel. A pluszforrást a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai üdvözölték.

Az államtitkárság közleményében a Felsőoktatási Kerekasztal hétvégi üléséről tájékoztatva kiemelte: a megbeszélésen a tagok részletes információkat kaptak a folyamatban lévő felsőoktatási ügyekről és stratégiai projektekről, így többek között a 2018-as költségvetési tervezésről és az ágazat számára várhatóan megjelenő növekményről.

A résztvevők üdvözölték azt a bejelentést, miszerint további kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben, mintegy 15 milliárd forintos külön tételként. A konstrukció célja a felsőoktatási intézményekben folyó kutatások finanszírozása, s szakít azzal a korszerűtlen intézményi magatartással, amely szerint csak azokat a kutatásokat kezdték meg, amelyekhez uniós pályázati lehetőséget találtak.

Palkovics László oktatási államtitkár – a közlés szerint – elmondta: itt az ideje annak, hogy az egyes intézmények és kutatócsoportok markánsabban pozícionálják magukat a szabadabban felhasználható kutatási forrás-kiegészítéssel.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke azt az ideális állapotot vetítette előre, amikor a felsőoktatási költségvetés 10 százaléka kizárólag kutatásra fordítják. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az MRK alelnöke emlékeztetett a 2000-es évek elejére, amikor a polgári kormány által biztosított, kutatásra szánt megemelt forrásoknak már a hírére megmozdultak, hazaindultak a külföldön kutató-oktató szakemberek.

Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ezzel a támogatással az egyetemek – különösen a műszaki területen – képesek lesznek felvenni a versenyt az ipar elszívó hatásával szemben.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke kérte, hogy a kollégiumfejlesztések, valamint a tervezett ösztöndíj-reform tárgyalásain továbbra is elsődleges partnerként jelenhessenek meg, hangsúlyozva azt, hogy ezen fejlesztések létkérdések a hallgatók szempontjából – olvasható a közleményben.