Az MSZP elutasítja az előválasztást

Mindenképpen saját miniszterelnök-jelöltet választ az MSZP kongresszusa, méghozzá május végén. Botka László eddig az egyetlen jelölt. Korábban több párt - köztük az MSZP is - előválasztást akart a baloldalon, illetve felmerült a közös miniszterelnök-jelölt ötlete is. Úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lezárta ezt a kérdést. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben többen jelezték, hogy számukra Botka László elfogadhatatlan jelölt.

Van kihívója a jelenlegi hatalomnak, ez pedig a magyar szocialista párt köré szervezhető együttműködés és személyében pedig Botka László. Az MSZP az egyetlen olyan párt, amely a középpontja lehetnek egy esetleges baloldali együttműködésnek – erről beszélt a szocialisták elnöke. Molnár Gyula szerint az MSZP május 27-ei kongresszusa hivatalosan is megválasztja a párt miniszterelnök jelöltjét, ezután pedig minden pártnak lehetősége lesz arra, hogy beálljanak Botka László mögé.

Az MSZP-n belül viszont korántsem tűnik biztosnak, hogy Botka Lászlót megszavazza a kongresszus – erről ír a Magyar Idők. A cikk szerint sokan azzal számolnak, hogyx0ha a szegedi polgármester nem kap megerősítést, vagy esetleg ő maga lép vissza, ősztől új lendületet kaphatnak a jelenleg befagyott ellenzéki tárgyalások. A szocialisták szerint ugyanis ezzel jobban járnának, mint a szegedi polgármesterrel.

Botka Lászlóról eddig az ellenzéki pártok közül sem mondta senki azt, hogy szívesen támogatná. A DK szerint a szegedi polgármester színre lépésével egyenesen megszűnt az összefogás esélye.

A Párbeszéd társelnöke pedig korábban azt sérelmezte, hogy Botka László szóban ugyan elvállalta az összefogás vezetését, a gyakorlatban mégsem csinált semmit.

A szegedi polgármester először és utoljára az LMP-vel próbált meg tárgyalni az együttműködésről, tőlük viszont rövid úton kosarat kapott. Botka László ezután azt közölte – idézem – “nem kíván az egyéni érdekeknél leragadó liberális pártvezetőkkel megállapodni, ehelyett országjárásba kezd.

A Magyar Idők arról is ír: Botka Lászlóval nem csak az együttműködés ígérete, hanem egyelőre az új támogatók is elmaradtak. Így pedig az MSZP nem megerősödve, hanem inkább megtépázva ülhet majd tárgyalóasztalhoz az esetleges őszi egyeztetéseken.