Vártnál nagyobb a részvétel a francia elnökválasztáson

Csaknem 47 millió választópolgár választja ki vasárnap a 11 jelölt közül azt a kettőt, akik május 7-én a második fordulóban megmérkőzhetnek az államfői posztért.

Nemsokára véget ér a franciaországi elnökválasztás és este 8 után néhány perccel kiderülhet, hogy melyik két jelölt kerül a mindent eldöntő második fordulóba.

A vártnál nagyobb a részvétel, eddig komolyabb rendkívüli esemény nem zavarta meg a szavazást. A négy esélyes mindegyikének más-más elképzelése van Európa és az Unió jövőjéről, tehát magyar szempontból sem mindegy, hogy ki nyer.

A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában – közölte a párizsi belügyminisztérium.

A 8 órás zárásra 80 százalékos vagy annál magasabb részvételi arányt jósolnak, amely átlagon felülinek felel meg a korábbi francia elnökválasztásokhoz képest. Kérdéses, hogy mennyi lesz majd az érvénytelen szavazat.

A jelenlegi választást a 2002-es választással hasonlítják össze, akkor jutott be először a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen a második fordulóba. 2002-ben rekord alacsony volt a részvétel.

Szakértők szerint a magas részvételi arány a centrumban tartózkodó jelölteknek, mint Francois Fillon vagy Emmanuel Macron kedvezhet.

Le Pen nem utazott Párizsba

Le Pen azért maradt az észak-franciaországi településen a többi elnökjelölttel szemben – akik Párizsban vannak -, mert a Lille-től 30 kilométer távolságra található kisváros a Nemzeti Front egyik főhadiszállása – számolt be az M1 tudósítója a Híradónak.

Ennek oka, hogy északon nagyon népszerű Le Pen és pártja, felmérések szerint akár 30 százalékot is szerezhet ebben a régióban.

Macron vezet egy belga exit poll szerint

A kampánycsend idején a franciaországi sajtó nem tehet közzé semmilyen információt a részvételi adatokon kívül. A környező országok sajtói azonban közzé teszik az eredményeket, a belga sajtó is exit pollja szerint jelenleg Emmanuel Macron vezet,  Le Pen a második, Fillon a harmadik, Mélenchon pedig a negyedik helyen van jelenleg.

Több kutatóintézet azonban arra hívta fel a figyelmet, ezek nem megbízható adatok, ugyanis a nagy városokban csak este nyolc órakkor zárják le a szavazóurnákat, melyek jelentősen befolyásolhatják a nagyon szoros verseny eredményeit.